Κυριακή 05 Μαΐου 2024 -

αρχαίο



Στο φως το το αρχαιότερο δείγμα Homo Sapiens - Κρανίο 210.000 ετών από την Ελλάδα

Ένα κρανίο που βρέθηκε στην Ελλάδα και χρονολογείται προ τουλάχιστον 210.000 ετών, αντιπροσωπεύει το αρχαιότερο δείγμα ανατομικά σύγχρονου ανθρώπου στην Ευρασία, δηλαδή εκτός Αφρικής, όπως ανακοίνωσε μια ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.



Ισραήλ: Ανακάλυψαν αρχαίο μωσαϊκό με ελληνική επιγραφή 1.500 ετών

Η επιγραφή αναφέρει τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό του 6ου αιώνα, καθώς και τον Κωνσταντίνο, ο οποίος υπηρέτησε ως ηγούμενος εκκλησίας η οποία ιδρύθηκε από τον Ιουστινιανό στην Ιερουσαλήμ.



«Ελληνικός Κόσμος»: Ταξίδι στον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό, μέχρι το τέλος Απριλίου

Η έκθεση «Τουταγχαμών: Ταξίδι στην Αιωνιότητα», που φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», μετά τις χιλιάδες επισκεπτών, συνεχίζεται μέχρι το τέλος Απριλίου, με προγραμματισμένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα.



To αρχαίο θέατρο Αχαρνών: Βρέθηκε ενώ έσκαβαν για ανέγερση οικοδομής (Φωτό)

Η σειρά διαλέξεων του Megaron Plus για τη νέα χρονιά εγκαινιάζεται την Τρίτη 17 Ιανουαρίου στις 7 το βράδυ με μία διάλεξη που μας συστήνει το άγνωστο σε πολλούς, Αρχαίο θέατρο Αχαρνών.

Τίτλος της εκδήλωσης «Αρχαίο θέατρο Αχαρνών: 10 χρόνια από την αποκάλυψη ενός σπουδαίου μνημείου».



Αρχαίο χειρουργείο ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Πάφο

Διάφορα ευρήματα έφερε στο φως το 2016 η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αγορά της Νέας Πάφου στη Κύπρο. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν δύο δωμάτια με γυάλινα αγγεία και χειρουργικά εργαλεία, ενισχύοντας την υπόθεση ότι πρόκειται για τα κατάλοιπα αρχαίου χειρουργείου.



Στην παραλία της πρεβεζας, τουρίστες βρήκαν αρχαίο χάλκινο αντικείμενο

Ένα μοναδικό αρχαίο χάλκινο αντικείμενο σε γυναικεία μορφή εντόπισαν Ιταλοί τουρίστες στην παραλία της Λυγιάς, στην Πρέβεζα, το οποίο και παρέδωσαν στις τοπικές αρχές.

Το αρχαίο αντικείμενο βρέθηκε στην παραλία της Λυγιάς και μετά την εύρεση του, οι τουρίστες επικοινώνησαν άμεσα με την αρχαιολογική υπηρεσία της Πρέβεζας, όπου και το παρέδωσαν.