Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 -

αποκρατικοποιησεις



O xάρτης των αποκρατικοποιήσεων για το 2020 που θα αποφέρει 2,44 δισ. ευρώ

Ποσά ύψους 2,4458 δισ. ευρώ αναμένει να εισπράξει το Δημόσιο από τις αποκρατικοποιήσεις μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 2020, όπως αναφέρει ο νέος προϋπολογισμός.

Το συνολικό ποσό κατανέμεται ως εξής:



Τα 4 αγκάθια της τρίτης αξιολόγησης: Ενέργεια, πλειστηριασμοί, επιδόματα και αποκρατικοποιήσεις

Ενέργεια, πλειστηριασμοί, επιδόματα και αποκρατικοποιήσεις μαζεύουν σύννεφα στην προοπτική γρήγορης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης τη στιγμή που η κάθε καθυστέρηση μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη και του 2018 ανοίγοντας ξανά τη συζήτηση για νέα μέτρα.



Στον αέρα οι αποκρατικοποιήσεις

Σε υπερβολικά φιλόδοξο εξελίσσεται ο στόχος να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 2 δισ. ευρώ έως το 2016 από τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς ο τελικός λογαρισμός «προσγειώνεται» περίπου στα 500 εκατ. ευρώ.



Αγώνας δρόμου για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι προσπάθειες να βρεθεί λύση για να ολοκληρωθεί ως το τέλος του μήνα η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, χωρίς αλλαγές των όρων του διαγωνισμού ή της μεθόδου υπολογισμού των τελών διέλευσης.



Εκτός στόχου τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων

Σε επιβεβλημένη αναθεώρηση του σχεδίου αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας θα πρέπει να προχωρήσει τους αμέσως επόμενους μήνες το ΤΑΙΠΕΔ. Κι αυτό γιατί ο στόχος για έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ το 2016 από αποκρατικοποιήσεις κρίνεται, υπό τις παρούσες συνθήκες, ανέφικτος.



Τι προβλέπει το νέο Μνημόνιο για τις αποκρατικοποιήσεις

To δεύτερο κύμα των κρατικών επιχειρήσεων προς αξιοποίηση – ή προς αποκρατικοποίηση – πρέπει να μεταφερθεί εντός του Σεπτεμβρίου στο νέο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.