Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024 -

Αγιορείτης



Ο Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός μιλά για τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη

Ο Γέροντας Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, παραχώρησε συνέντευξη, η οποία αναφερόταν στη ζωή, το έργο και τα θαύματα του Αγίου Παϊσίου στον π. Φλωρίν Βόντα, η οποία και μεταδόθηκε από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Άλμπα Ιουλία του Πατριαρχείου της Ρουμανίας.

 



Ο εγωισμός μας στέλνει απευθείας στην κόλαση

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάποιον εγωισμό και ο Θεός τους δίνει ένα σκαμπίλι να πάνε παρακάτω.
 
Άλλοι έχουν λίγο παραπάνω εγωισμό και ο Θεός τους δίνει ένα σκαμπίλι και πάνε ακόμη παρακάτω.
 


Οι τρείς αγάπες…

«Κατ εμέ η αγάπη είναι τριών ειδών: η σαρκική αγάπη, η οποία είναι γεμάτη πνευματικά μικρόβια ,η κοσμική αγάπη, η οποία είναι φαινομενική, τυπική, υποκριτική, δίχως βάθος, και η πνευματική αγάπη, η οποία είναι η αληθινή, η αγνή, η ακριβή αγάπη. Αυτή η αγάπη είναι αθάνατη μένει «εις αιώνας αιώνων».

-Πώς θα καταλάβω γέροντα, αν έχω αληθινή αγάπη;



Τα φώτα και τα πολύφωτα

Όλη η βάση είναι ο θείος φωτισμός. Και αν έρθει ο θείος φωτισμός, τότε ο άνθρωπος αναπαύει και το περιβάλλον του και ο ίδιος εξελίσσεται πνευματικά.

Γι’ αυτό καλά είναι τα φώτα και τα πολύφωτα, οι εφευρέσεις του εγκεφάλου, αλλά ανώτερο είναι το θείο φως της Χάριτος του Θεού, το οποίο φωτίζει τον άνθρωπο.



Θα μας πάρουν τα βλήματα

Σε ανθρώπους που έχουν προσωπικά μεταξύ τους, τη γνώμη μας να τη λέμε παρουσία και των δύο, για να μην πάρει ο καθένας ένα λόγο μας όπως τον συμφέρει και τον χρησιμοποιήσει μετά για βαρύ πυροβολικό (όταν ο λόγος μας έχει βαρύτητα) και χτυπήσει αλύπητα τον αντίπαλό του, και μας πάρουν κι εμάς τα βλήματα «στα καλά καθούμενα».



Οι ευαίσθητοι άνθρωποι είναι ευάλωτοι

Η αυτομεμψία και η αυτοκαταδίκη πολύ βοηθούν να ξεθυμάνουν τα μάτια της ψυχής μου και να αρχίσουμε να βλέπουμε καθαρά.
 
Οι ευαίσθητοι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην αυτομεμψία, επειδή ο πονηρός πάντα προσπαθεί να μετατρέψει την συναισθηματικότητα στην απόγνωση (μέσω της υπεραισθηματικότητας).