Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2024 -

1922



Μνήμη και συγκίνηση: Η ζωή πριν τη μικρασιατική καταστροφή

Όταν μιλάμε για τη Σμύρνη, σχεδόν πάντα μεταφερόμαστε νοητά στα ματωμένα χώματα του τόπου που αμαύρωσαν για πάντα τις σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Στα 93 χρόνια που συμπληρώνονται από την ολοσχερή καταστροφή, αξίζει να θυμόμαστε πως προηγήθηκαν χρόνια με σεβασμό σε θεσμούς, παραδόσεις, ανεκτίμητες ηθικές αξίες που έσβησαν μαζί με εδάφη και ανθρώπινες ζωές.



Σαν σήμερα δημοσιεύτηκε το Δημοκρατικό Μανιφέστο (1922)

O Αλέξανδρος Παπαναστασίου υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς των αρχών του 20ου αιώνα και ηγετική φυσιογνωμία της αριστεράς πτέρυγας του δημοκρατικού φιλελεύθερου χώρου. Διατέλεσε υπουργός σε βενιζελικές και βενιζελογενείς κυβερνήσεις και δύο φορές πρωθυπουργός.



Ο Αμερικανός που έσωσε μόνος 300.000 Έλληνες στη φλεγόμενη Σμύρνη του 1922

Ποιος ήταν ο Έιζα Τζένινγκς που ενορχήστρωσε τη θεαματική διάσωση των Ελλήνων κόντρα στην Ιστορία την ίδια...



Αρχ. Ιερώνυμος: Μεγαλύτερη καταστροφή του ελληνισμού όχι το 1453 αλλά το 1922

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος παρευρέθη στην καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας και τίμησε τον πρόεδρό της Χάρη Σαπουντζάκη με το ανώτατο παράσημο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Αναφέρθηκε στους κρυπτοχριστιανούς και στη δράση του Οικουμενικού Πατριάρχη.  



Σμύρνη 1922: Η φρικιαστική δολοφονία του Χρυσόστομου από τον όχλο

Τα όσα διέπραξαν οι Τούρκοι με την είσοδό τους στη Σμύρνη ήταν απάνθρωπα...Δεν σεβάστηκαν τίποτα και κανέναν.Η βαρβαρότητά τους δεν χωράει στον ανθρώπινο νου.