Τετάρτη 01 Μαΐου 2024 -

Ισραηλινά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για συμφωνία ΗΠΑ – Ισραήλ για επίθεση στη Ράφα και όχι στο Ιράν



Αναφορές σχετικά με την πιθανή απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν κάνουν τον γύρο των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης σήμερα. Μεγάλα μέσα, όπως η «Jerusalem Post» και οι «Times of Israel», τονίζουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, ανταλλάσσοντας αυτήν την έγκριση με την αποχή του εβραϊκού κράτους από αντεπιθέσεις εναντίον του Ιράν.

Αυτή η νέα πληροφορία βασίζεται σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας του Κατάρ, «The New Arab», όπου φέρεται πως υψηλόβαθμος αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατάφερε να λάβει αμερικανική έγκριση για στρατιωτική επέμβαση στη Ράφα, με αντάλλαγμα την αποχή του Ισραήλ από μια ευρεία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν ως απάντηση στην πρόσφατη επίθεσή του».

Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι «η Ισραηλινή Άμυνα (IDF) πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές (τη νύχτα της Πέμπτης) σε αρκετές περιοχές στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου», προσθέτοντας ότι «οι αρμόδιοι αξιωματούχοι στην Αίγυπτο ειδοποιήθηκαν πριν από την εκτέλεση ορισμένων από αυτές τις επιδρομές, οι οποίες έγιναν στον άξονα της Φιλαδέλφειας κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο».

Η αναφορά της εφημερίδας του Κατάρ επισημάνει, επίσης, ότι η Αίγυπτος επιδεικνύει «πλήρη ετοιμότητα και προετοιμασία των δυνάμεών της, που σταθμεύουν στο βόρειο Σινά, κατά μήκος της ζώνης δεκατεσσάρων χλμ. στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση του σεναρίου μιας εδαφικής εισβολής στη Ράφα».

Στην περιοχή της Ράφα βρίσκονται περίπου ένα εκατομμύριο άμαχοι και κάποια τάγματα της Χαμάς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της «Times of Israel», ενώ κυκλοφορούν οι φήμες πως εκεί έχει τη βάση της και η ηγεσία της οργάνωσης.