Κυριακή 19 Μαΐου 2024 -

Ο Πούτιν έδωσε διαταγή για ασκήσεις με χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων



Την απάντηση του έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις απειλές αξιωματούχων της Δύσης, δίνοντας εντολή για  ασκήσεις σε συνδιασμό με εκπαίδευση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων που θα συμμετέχουν στρατιωτικάτμήματα που σταθμεύουν κοντά στην Ουκρανία.

«Στη διάρκεια των γυμνασίων θα ληφθεί σειρά μέτρων για την εκπαίδευση στην προετοιμασία και τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο άμυνας στην ανακοίνωση που δημοσίευσε στο Telegram.

Η άσκηση αυτή έχει στόχο «να διατηρήσει το επίπεδο προετοιμασίας» του στρατού και να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ρωσίας μετά «τις προκλητικές δηλώσεις και απειλές κάποιων Δυτικών αξιωματούχων εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος  με τον Ρώσο πρόεδρο βρέθηκε και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος με σκληρές δηλώσεις χαρακτήρισε  τους Δυτικούς ηγέτες ως «χορωδία των ανεύθυνων».

Σχετικά με την αποστολή Γάλλων στρατιωτών στην Ουκρανία, αλλά και την παροχή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ στο Κίεβο ο Μεντβέντεφ ανέφερε: «Ο αριθμός των αχρείων μεταξύ της δυτικής πολιτικής ελίτ που ζητούν να στείλουν τα στρατεύματά τους σε μια ανύπαρκτη χώρα διευρύνεται. Τώρα περιλαμβάνει εκπροσώπους του Κογκρέσου των ΗΠΑ, τη γαλλική και βρετανική ηγεσία και μεμονωμένους τρελούς από τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

Ζητούν επίσης την ενεργό χρήση των πυραυλικών όπλων τους, τα οποία προμήθευαν στους Μπαντερίτες (χαρακτηρίζει τους Ουκρανούς ως οπαδούς του ναζιστή Στεπάν Μπαντέρα), σε όλη τη Ρωσία.

Και δεν πρόκειται για ανοιξιάτικη όξυνση, αλλά για κυνικό υπολογισμό πολιτικών μερισμάτων.

Υπάρχει κάποιου είδους ολοκληρωτική υποβάθμιση της άρχουσας τάξης στη Δύση. Αυτή η τάξη πραγματικά δεν θέλει να συνδέσει λογικά στοιχειώδη πράγματα.

Αποστολή των στρατευμάτων σας στο έδαφος της Ουκρανίας θα συνεπάγεται την άμεση είσοδο των χωρών τους στον πόλεμο, στον οποίο θα πρέπει να απαντήσουμε.

Σε αυτή την περίπτωση, κανένας από αυτούς δεν θα μπορεί να κρυφτεί ούτε στο Καπιτώλιο, ούτε στο παλάτι των Ηλυσίων, ούτε στην Ντάουνινγκ Στριτ 10. Θα έρθει μια παγκόσμια καταστροφή.

Παρεμπιπτόντως, ο Κένεντι και ο Χρουστσόφ μπόρεσαν να το καταλάβουν αυτό πριν από περισσότερα από 60 χρόνια. Αλλά οι σημερινοί νηπιαγωγοί που έχουν καταλάβει την εξουσία στη Δύση δεν θέλουν να καταλάβουν.

Και γι’ αυτό σήμερα το Γενικό Επιτελείο ξεκίνησε τις προετοιμασίες για τις ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων για πρακτικές δοκιμές της προετοιμασίας και χρήσης μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων».

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα, ονομάζονται και μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα και προορίζονται για το πεδίο της μάχης, όπου χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπίσουν μεγάλες σε όγκο συμβατικές δυνάμεις όπως οι μεγάλοι σχηματισμοί πεζικού και τεθωρακισμένα.

Είναι πολύ μικρότερα σε ισχύ και βεληνεκές από τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, όπως για παράδειγμα οι κεφαλές που μεταφέρονται με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο ακριβής διαχωρισμός μεταξύ τακτικών και στρατηγικών πυρηνικών όπλων, όσον αφορά την εκρηκτική ισχύ, δεν υφίσταται.

Η ισχύς της ατομικής βόμβας που χρησιμοποιήθηκε για τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα, ήταν περίπου 15 κιλοτόνοι, δηλαδή ισοδύναμη με 15 χιλιάδες τόνους ΤΝΤ.

Ένα τακτικό πυρηνικό όπλο, μπορεί να έχει ισχύ μεταξύ 0,1 και 50-100 κιλοτόνων.

Ένα στρατηγικό πυρηνικό όπλο, μπορεί να έχει ισχύ που ισοδυναμεί με 100 – 1.000+ κιλοτόνους, δηλαδή από 100 χιλιάδες, μέχρι 1 εκατομμύριο τόνους ΤΝΤ.

Συγκριτικά, η μεγαλύτερη συμβατική βόμβα (ΜΟΑΒ), έχει ισχύ 0.011 κιλοτόνους ΤΝΤ (η ισχύς της αντίστοιχης ρωσικής λέγεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη), ενώ η μεγαλύτερη πυρηνική, 50 μεγατόνους (Tsar Bomba), δεν μπήκε ποτέ σε παραγωγή (ο Νικήτα Χρουτσόφ δεν μπορούσε να κοιμηθεί τα βράδια από την ανησυχία ότι θα αναγκάζονταν να την χρησιμοποιήσει).

Είναι προφανές πως ο διαχωρισμός ισχύος μεταξύ τακτικών και στρατηγικών πυρηνικών όπλων αποτελεί θέμα ερμηνείας χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός αλλά ο τρόπος χρήσης τους είναι συγκεκριμένος.

Θα χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που η Ρωσία θα πολεμάει με πολύ υπέρτερες συμβατικές δυνάμεις, όπως στην περίπτωση εμπλοκής στρατευμάτων από τις 40 δυτικές χώρες που είναι εναντίον της και δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στα πεδία των μαχών.