Τετάρτη 01 Μαΐου 2024 -

Το Ισραήλ παγώνει προσωρινά την επίθεσή του προς το Ιράν



Την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν θα προχωρήσει στα σχεδιασμένα αντίποινα πρός το Ιράν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο θα  να προχωρήσει σε κάποιου είδους απάντηση που δεν έχειε ακόμα ανακοινωθεί ή προσδιοριστεί. Προφανώς η ισραηλινή κυβέρνηση γνωρίζει καλά πως σε μια ενδεχόμενη νέα δυναμική επίθεση του Ισραήλ πρός ιρανικό έδαφος, η απάντηση του Ιράν θα ήταν μαζική και σφροδρή, ίσως και χτυπώντας θέσεις του πυρηνικού οπλοστασίου του Ισραήλ, γεγονός που θα οδηγούσε σε διαρροή πυρηνικού νέφους καια αποβλήτων με ανεξέλεγκτες συνέπειες όχι μόνο για το ίδιο το Ισραήλ αλλά και για ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας ενδεχομένως. 

Γι αυτόν τον λόγο όλες οι δυνάμεις της Δύσης συνέστησαν ψυχραιμία στον Νετανιάχου,ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ουσιαστικά άδειασε το Ισραήλ αναφέροντας πως αν προβεί σε επίθεση οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα συνδράμουν. Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να μπλεχτούν σε μια γενική κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση ανατολή και ειδικότερα σε μια πολεμική αντιπαράθεση με τον Ιράν.

Πρός το παρόν αναμένουμε την στάση που θα κρατήσει το Ισραήλ, αφού για το Ιράν θεωρείται λήξαν το όλο γεγονός μετα τον βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό και την απάντηση του πρός το Ισραήλ στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας κατά το διεθνές δίκαιο.

Πέρα από το διπλωματικό παρασκήνιο, υπάρχει και ένα καθαρά καρδοσκοπικό παιχνίδι που αφορά στις τιμές του πετρελαίου και γενικά των παραγώγων του στις διεθνείς αγορές και όσο αιωρείται μια πιθανή επίθεση του Ισραήλ, τόσο οι τιμές θα ανεβαίνουν  μεταφέροντας επιπλέον πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία ,που ήδη βρίσκεται σε πολύ άσχημη καστάσταση με το παγκόσμιο χρέος να εκτοξεύεται συνολικά και ένα πιθανό σενάριο κράχ να φαντάζει όλο και πιο πιθανό.