Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

«Χάθηκε» από την αφρικανική σκόνη η Κρήτη – Αποπνικτική η κατάσταση. Οι συστάσεις της Περιφέρειας



«Πνίγηκε» και σήμερα Πέμπτη (28/3) η Κρήτη, από την αφρικανική σκόνη, με την Περιφέρεια να κάνει συστάσεις για τις ευπαθείς ομάδες.

 Μάλιστα, στην ενημέρωση σε ό,τι αφορά τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10, με βάση τις επικαιροποιημένες παρατηρήσεις του δικτύου «ΣΧΕΔΙΑ» της Περιφέρεια Κρήτης, προχώρησε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.
 

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην πόλη των Χανίων έφτασαν τα 80 μg/m3 (μέση ημερήσια τιμή για τις 27/03/24) και οι ωριαίες τιμές στις 28/03/24 υπερβαίνουν τα 240 μg/m3.

 

Στην ανατολική Κρήτη η μέση ημερήσια συγκέντρωση δεν έχει υπερβεί τα 50 μg/m3, αλλά παρατηρούνται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης. Για τις 30/03/24 προβλέπεται συνεχιζόμενη μεταφορά σκόνης.

Μάλιστα από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, συστήνεται σε άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά, να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Στο γενικό πληθυσμό, η οδηγία είναι, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση- δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.