Παρασκευή 03 Μαΐου 2024 -

Κρεμλίνο: Κίνδυνοι για αντίποινα σε πιθανή κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τις ΗΠΑ



Για σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν σε πιθανές ενέργειες από τις ΗΠΑ για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, υποσχόμενο ότι θα προβεί σε αντίποινα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε το Σάββατο δέσμη νομοθετικών μέτρων ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, στην οποία περιλαμβάνεται μέτρο για την πιθανή μεταβίβαση κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ η Ομάδα των Επτά (G7) μεγάλων δυνάμεων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συζητά την πιθανότητα χρήσης κάπου 300 δισεκατομμυρίων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων, που έχουν παγώσει στη Δύση, για να συμβάλουν στη χρηματοδότηση της στήριξης προς την Ουκρανία.

«Πρόκειται για κατάρρευση όλων των θεμελίων του οικονομικού συστήματος», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Πρόκειται για καταπάτηση τόσο των κρατικών εκμεταλλεύσεων όσο και της ιδιωτικής περιουσίας. Αυτές είναι παράνομες πράξεις».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι θα υπάρξει κάποιο είδος αντιποίνων και νομικών ενεργειών, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Αν εφαρμοστούν τέτοιου είδους μέτρα, πολλές χώρες και επενδυτές θα το σκέφτονται δέκα φορές προτού επενδύσουν στην αμερικανική οικονομία ή αν θα διατηρήσουν τα ενεργητικά τους εκεί», σημείωσε ο Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος της Δούμα (ρωσική κάτω Βουλή) Βιατσεσλάβ Βολόντιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία έχει τώρα λόγο να κατασχέσει δυτικά περιουσιακά στοιχεία αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υιοθέτησε νόμο που θα επιτρέπει την πιθανή μεταβίβαση κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία. Η Μόσχα έχει ήδη θέσει υπό προσωρινή διαχείριση δυτικά περιουσιακά στοιχεία και έχει επιβάλει πολλές μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων από ξένους σε εγχώριους αγοραστές με εκπτώσεις έως τουλάχιστον 50%.