Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 -

Το Ισραήλ «αδειάζει» τις ΗΠΑ: «Έχουν στείλει ήδη όλα τα όπλα για την επίθεση στη Ράφα»



Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού Στρατού «άδειασε» τον Τζο Μπάιντεν καθώς αποκάλυψε ότι οι «ΗΠΑ έχουν στείλει ήδη όλα τα όπλα για την επίθεση στη Ράφα».

«Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στο κράτος του Ισραήλ και τον στρατό μια άνευ προηγουμένου βοήθεια για τον πόλεμο», τόνισε ο εκπρόσωπος του IDF, αντιναύαρχος, Ντάνιελ Χαγκάρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξής Τύπου. «Ο ισραηλινός στρατός έχει όπλα για τις αποστολές που σχεδιάζει, καθώς και για τις αποστολές στη Ράφα. Έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε», υπογράμμισε.

 
 Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται έντονες επικρίσεις από βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και μια σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων για την «ακλόνητη», όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υποστήριξή της στο Ισραήλ. Οι αποδοκιμασίες, που έχουν λάβει και τη μορφή ενός δυναμικού φοιτητικού κινήματος στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, έχουν θορυβήσει τους υπεύθυνους της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν και πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν πλέον σοβαρές ανησυχίες πως το αντιπολεμικό κίνημα θα μπορούσε να στοιχίσει και εκλογικά.

Μεταξύ άλλων ο Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε πως ο συντονισμός μεταξύ του ισραηλινού και του αμερικανικού στρατού είναι συνεχής. «Ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, Αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι, διατηρεί καθημερινή επικοινωνία με τον αρχηγό της αμερικανικής CENTCOM, στρατηγό Μάικλ Έρικ Κουρίλα. Ακόμα και όταν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ μας, τις επιλύουμε κεκλεισμένων των θυρών», ανέφερε. «Το Ισραήλ έχει συμφέροντα ασφαλείας, αλλά γνωρίζουμε επίσης τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και έτσι θα συνεχίσουμε να ενεργούμε», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, και ενώ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να εξαπολύει επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα και τη Ράφα, ο Αντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον αιγύπτιο ομόλογό του, δήλωσε και πάλι πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να εναντιώνεται σε οποιονδήποτε εξαναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων.

Σημειώνεται πως η Ράφα αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο των πάνω από 1,5 εκατ. εκτοπισμένων παλαιστινίων στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, και πολλοί εκφράζουν φόβους πως ο στόχος της επίθεσης του Ισραήλ στην συγκεκριμένη πόλη είναι ο διωγμός τους από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, ο Άντονι Μπλίνκεν επαναβεβαίωσε πως «η θέση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι σαφής, οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν μείζονα στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα και (…) απορρίπτουν κάθε εξαναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα». Ο Άντονι Μπλίνκεν «εξέφρασε επίσης την υποστήριξη των ΗΠΑ στο άνοιγμα εκ νέου του σημείου διέλευσης της Ράφα και στη συνέχιση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας που είναι επειγόντως απαραίτητη», πρόσθεσε ο Μίλερ.