Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 -

Βρετανία: Ετοιμάζουν νέο τύπο λευκού ψωμιού – Πότε θα το βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ



Οι επιστήμονες στη Βρετανία θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο τύπο ψωμιού ο οποίος θα είναι υγιεινός όπως το ολικής άλεσης, αλλά θα μοιάζει και θα έχει τη γεύση του λευκού.

Σύμφωνα με το BBC το έργο χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση για να βελτιώσει τα οφέλη των βρετανικών τροφίμων για την υγεία.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να προσθέσουν μικρές ποσότητες μπιζελιών, φασολιών και δημητριακών στο μείγμα του ψωμιού, καθώς και πίτουρο και φύτρο σιταριού που συνήθως αφαιρούνται από το λευκό αλεύρι.

Οι αρτοβιομηχανίες προσπάθησαν στο παρελθόν να κάνουν τα λευκά ψωμιά τους πιο υγιεινά προσθέτοντας πίτουρο στο αλεύρι τους, αλλά στους πελάτες τους δεν άρεσε η γεύση και η υφή.

Το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Η Δρ Catherine Howarth του Πανεπιστημίου Aberystwyth, η οποία είναι μία από τους επικεφαλής του, δήλωσε ότι οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αναλύουν λεπτομερώς τη χημική σύνθεση του υπάρχοντος λευκού αλεύρου.

Είπε ότι η ενίσχυση των θρεπτικών του αξιών στα επίπεδα του ψωμιού ολικής άλεσης, διατηρώντας ταυτόχρονα τη γεύση και την αίσθηση του λευκού ψωμιού, ήταν μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης.

Τι προσθήκες θα γίνουν στο ψωμί

Αυτό περιλαμβάνει την προσθήκη μικρότερων ποσοτήτων του φύτρου του σιταριού και μέρους του πίτουρου που αφαιρείται κατά τη διαδικασία άλεσης, όπως είπε, καθώς και την προσθήκη άλλων σπόρων που είναι πλουσιότεροι σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, όπως κινόα, τεφ, και κεχρί

. Τα πράσινα μπιζέλια και τα ρεβίθια θα παρείχαν επιπλέον πρωτεΐνες.

«Θέλουμε να μάθουμε ακριβώς ποιες βιταμίνες και μέταλλα χάνονται κατά τη διαδικασία άλεσης», δήλωσε η Δρ Χάουαρθ.

«Χρησιμοποιώντας άλλα δημητριακά μπορούμε να ενισχύσουμε τα επίπεδα σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμινών και κυρίως την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, επειδή το λευκό ψωμί έχει πολύ λίγες φυτικές ίνες, οι οποίες είναι τόσο σημαντικές για την καλή υγεία».

Ήταν πιο τραγανό από τα λευκά ψωμιά που παίρνετε από το σούπερ μάρκετ – αλλά κατά τα άλλα έμοιαζε και είχε γεύση σαν λευκό ψωμί. Υπάρχει όμως πολύ περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει.