Κυριακή 19 Μαΐου 2024 -

Πτώση 10% στα κέρδη από τις πωλήσεις του iPhone ανακοίνωσε η Apple – Που μπορεί να οφείλεται



Από 51,33 δισεκατομμύρια δολάρια σε 45,96 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή κατά 10% μειώθηκαν σε ετήσια βάση τα κέρδη της Apple από τις πωλήσεις iPhone για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο του έτους.

Την ίδια ώρα τα λειτουργικά κέρδη της Samsung αυξήθηκαν κατά 930%.

 
 
 Η επιβράδυνση αυτή στις πωλήσεις iPhone τροφοδοτήθηκε, εν μέρει, από πτώση 8% που καταγράφηκε στην Κίνα. Η Apple κατηγορείται ότι καθυστερεί στην ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα προϊόντα της, έναντι ανταγωνιστών όπως η Google και η Microsoft και πολλοί εκτιμούν ότι το γεγονός αυτό πιθανότατα έπαιξε ρόλο στην απόφαση των καταναλωτών να μην προχωρήσουν με την αγορά ενός νέου iPhone. Η Apple έχει υποσχεθεί κάποιες μεγάλες ανακοινώσεις σε αυτό το πεδίο (πιθανότατα στο WWDC τον Ιούνιο), αλλά το ίδιο το iPhone 16 πιθανότατα δεν θα κυκλοφορήσει πριν από το φθινόπωρο.

«Λάβετε υπόψη σας, όπως περιγράψαμε πριν από ένα χρόνο, ότι μπορέσαμε να αναπληρώσουμε το απόθεμα iPhone και να εκπληρώσουμε τη ζήτηση, ξεπερνώντας τα προβλήματα εφοδιασμού που σχετίζονται με τον COVID στο iPhone 14 pro και 14, το τελευταίο τρίμηνο του 2023», εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος Τιμ Κουκ στους μετόχους. «Εκτιμούμε ότι αυτός ο εφάπαξ αντίκτυπος είναι 5 δισεκατομμύρια δολάρια στα έσοδα του τριμήνου Μαρτίου πέρυσι. Εάν το αφαιρέσουμε αυτό από τα αποτελέσματα του περασμένου έτους, τα συνολικά έσοδα της εταιρείας μας για το τρίμηνο Μαρτίου φέτος θα ήταν αυξημένα».

 

Παρά τα στοιχεία αυτά, ωστόσο, η εταιρεία κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες της Wall Street και η μετοχή σημείωσε άνοδο περισσότερο από 6%, τροφοδοτούμενη τόσο από την αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες όσο και από τη μαζική αγορά μετοχών 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ένα άλμα σε σχέση με την προηγούμενη αγορά 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι υπηρεσίες της Apple, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το iCloud, το Apple TV+ και το Apple Music, αυξήθηκαν κατά 14% για το έτος. Η Apple ανέμενε από καιρό μια επιβράδυνση στις πωλήσεις και η αυξανόμενη εστίασή της στις συνδρομητικές υπηρεσίες βοήθησε να αναπληρώσει μέρος αυτής της απώλειας. «Περιμένουμε ότι η δραστηριότητα των υπηρεσιών μας θα αυξηθεί σε διψήφια ποσοστά, με ρυθμό παρόμοιο με την ανάπτυξη που αναφέραμε για το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους», σημείωσε ο CFO Luca Maestri στην ίδια σύσκεψη. Πρόσθεσε επίσης ότι «το iPad θα καταγράψει διψήφια ποσοστά ανάπτυξης».

Η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει την κυκλοφορίων δύο νέων iPad σε μια ειδική εκδήλωση αύριο Τρίτη. Το γεγονός ότι η Apple δεν έχει ανανεώσει τη σειρά tablet από το 2022 αναμφίβολα συνέβαλε στη πτώση των πωλήσεων του συγκεκριμένου προϊόντος από 6,67 δισεκατομμύρια δολάρια σε 5,56 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην εκδήλωση της

Τρίτης, η Apple αναμένεται επίσης να ανακοινώσει το τσιπ M4 – την τελευταία προσθήκη στη σειρά Apple Silicon. Ωστόσο, η πρόοδος των τσιπ της εταιρείας σύντομα θα έχει να ανταγωνιστεί τις προσπάθειες της Microsoft στον συγκεκριμένο τομέα, οι οποίες αναμένεται να αποκαλυφθούν στο συνέδριο Build στα τέλη Μαΐου.

Τον Φεβρουάριο, ο Cook προσπάθησε να αντιμετωπίσει την ανησυχία ότι η εταιρεία υστερούσε σε σχέση με την Google και τη Microsoft, σημειώνοντας ότι θα είχε περισσότερες πληροφορίες για τις προσπάθειές της για τη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης «αργότερα αυτό το έτος». Αν και το θέμα θα είναι αναμφίβολα στο επίκεντρο της εκδήλωσης παρουσίασης του iPad, φαίνεται πιθανό η εταιρεία να «φυλάει» τα μεγάλα νέα για το WWDC τον Ιούνιο. Εν τω μεταξύ, έχουν εμφανιστεί αναφορές ότι η Apple πρόκειται να ενσωματώσει τόσο το ChatGPT του OpenAI όσο και το Gemini της Google στα επόμενα iPhone.

«Δεν θέλω να προλάβω τις ανακοινώσεις μας, προφανώς», είπε ο Κουκ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για τα αποτελέσματα των πωλήσεων του iPhone. «Θα έλεγα απλώς ότι βλέπουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για τα προϊόντα μας. Και πιστεύουμε ότι έχουμε πλεονεκτήματα που μας ξεχωρίζουν εκεί. Και έτσι θα μιλήσουμε περισσότερο για αυτό καθώς διανύουμε τις επόμενες εβδομάδες».