Τρίτη 07 Μαΐου 2024 -

Ορθοδοξία



Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

Σε κλίμα κατάνυξης, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και την αγιορείτικη παράδοση, βίωσαν την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου οι μοναχοί και οι προσκυνητές των Μονών, των Κελλιών και των Σκητών του Αγίου Όρους.



Εορτολόγιο – Τρίτη του Πάσχα: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 7 Μαΐου

Σήμερα, 7 Μαΐου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Μάρκου του Ευαγγελιστού εκ μεταθέσεως.

Η καθιερωμένη ημερομηνία για τον εορτασμό του Αγίου Μάρκου του Αποστόλου είναι η 25η Απριλίου. Ωστόσο, εάν η Ανάσταση είναι μετά τις 25 Απρίλη, τότε εορτάζεται την δεύτερη μέρα του Πάσχα, δηλαδή τη Τρίτη της Διακαινησίμου.



Ξαναζωντάνεψε στη Νεστάνη το έθιμο του Άη Γιώργη

Το έθιμο του Αϊ Γιώργη στη Νεστάνη Αρκαδίας, που έχει τις ρίζες του στις αρχαίες Διονυσιακές Γιορτές και προαναγγέλλει τον ερχομό της Άνοιξης και τη βλάστηση της Γης τηρήθηκε και φέτος, από ντόπιους και επισκέπτες.

 

Προσδοκώντας την Ανάσταση σε έναν κόσμο που βυθίζεται στο σκοτάδι

Η ιστορία της Ανάστασης μας αγγίζει όλους.

Για κάποιους είναι αυτό που επιβεβαιώνει την Πίστη τους ότι το σκοτάδι του θανάτου δεν είναι ο απόλυτος ορίζοντας.

Για όλους, ακόμη και αυτούς που δεν πιστεύουν, είναι η ημέρα της μεγάλης ελπίδας, της χαράς για τη νίκη της ζωής ενάντια σε ό,τι την απειλεί, την καταστρέφει, την περιφρονεί, την εξευτελίζει.



Η Ανάσταση στην πρωτεύουσα της Ρούμελης

Με την παρουσία χιλιάδων πιστών και σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, παρά τον βροχερό καιρό εορτάστηκε το κοσμοσωτήριο γεγονός της Αναστάσεως απ’ άκρου εις άκρον στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.