Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 -

Πατρών: «Να φέρεις με καύχηση το τιμημένο και ένδοξο ράσο» – Χειροτονήθηκε ο πρώτος κληρικός από την πνευματική ρίζα του Αγίου Γερβασίου



Με λαμπρότητα και εκκλησιαστική κατάνυξη, λιτανεύθηκε στους Ιερούς Ναούς κατά την Θεία Λειτουργία της Γ’ Κυριακής των Νηστειών, ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός και προσκυνήθηκε από τον Ιερό Κλήρο και τον φιλόθεο Λαό, ώστε να αντλήσουν οι πάντες δύναμη και να συνεχίσουν τον πνευματικό αγώνα, προκειμένου να φθάσουν στο Άγιο Πάσχα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Πολιούχου των Πατρών, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, όπου χειροτόνησε Διάκονο, τον ευλαβέστατο νέο Δημήτριο Γκουγιάννο, έγγαμο, απόφοιτο της Σχολής Επιστήμης των Υλικών, του Πανεπιστημίου Πατρών. Με τον Σεβασμιώτατο συνελειτούργησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και πολλοί Πρεσβύτεροι και Διάκονοι.

Ο υπερμεγέθης Ιερός Ναός κατεκλύσθη από ευσεβείς Χριστιανούς, ώστε να μη χωράει το πλήθος των πιστών και να συμμετέχουν προσευχητικά και από το προαύλιο. Τούτο το επεσήμανε ιδιαιτέρως ο Σεβασμιώτατος και επένεσε τον ευσεβή Λαό για την αγάπη στον Θεό και αφοσίωσή του στην Αγία μας Εκκλησία.

Από την πνευματική ρίζα του Αγίου Γερβασίου

Ο Σεβασμιώτατος, αμέσως μετά την χειροτονία του νέου Διακόνου, του μίλησε με πατρική αγάπη, τον καλωσόρισε στην χορεία των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και του υπενθύμισε τον συνεχή αγώνα και την άρση του Σταυρού, ισοβίως, από τον Κληρικό, προκειμένου να φθάσει και ο ίδιος στην Ανάσταση, αλλά και τους ανθρώπους να οδηγήσει στην σωτηρία και την χαρά της κοινωνίας με τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Κύριο.

Του συνέστησε υπομονή, ταπείνωση, προσευχή, αδιάλειπτη λειτουργική ζωή, ανεξικακία, αγάπη…Μάλιστα του παρουσίασε ως πρότυπο σταυροαναστάσιμης πορείας, τον Άγιο Γερβάσιο των Πατρών, αφού ο νέος Διάκονος, φοίτησε στις νεανικές ομάδες της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών, την οποία είχε ιδρύσει ο Άγιος Γερβάσιος και έζησε ως κατασκηνωτής και ομαδάρχης στις Κατασκηνώσεις.

Εξέφρασε επίσης την χαρά του ο Σεβασμιώτατος, διότι ένας ακόμη εκ των πνευματικών εκγόνων του Αγίου Γερβασίου, οποία ευλογία, προστίθεται στις τάξεις του Ιερού Κλήρου. Τόνισε μάλιστα, ότι ο χειροτονηθείς είναι ο πρώτος Κληρικός, εκ της πνευματικής ρίζης του Αγίου Γερβασίου, ο οποίος χειροτονήθηκε μετά την Αγιοκατάταξη του ηγιασμένου πατρός και διδασκάλου των Πατρών.

Εν συγκινήσει ο Σεβασμιώτατος τόνισε στον νέο Διάκονο, ότι πλέον θα φέρει και μάλιστα, εν καυχήσει, το ιερό, μαρτυρικό αιματοβαμμένο και ένδοξο ράσο του Έλληνος Ορθοδόξου Κληρικού, το οποίο πρέπει να τιμήσει έως της εσχάτης του πνοής.

Ακόμη, επένεσε την σύζυγο του Διακόνου, η οποία με χαρά δέχθηκε να συμπορευθεί μαζί του, ως Πρεσβυτέρα και κάλεσε τις ευσεβείς νέες να μη δειλιούν μπροστά σ’ αυτή την μεγίστη τιμή, να γίνουν, δηλαδή, σύζυγοι Ιερέων.

Πόθος ψυχής η σταυρωμένη οδός του Έλληνος Ορθοδόξου Κληρικού

Ο νέος Διάκονος στην προσλαλιά του, εξέφρασε τα μύχια αισθήματα της καρδιάς του και την ευγνωμοσύνη του προς τον εν Τριάδι προσκυνούμενον Θεόν ημών και την Υπεραγία Θεοτόκο, για τον εξ’ απαλών ονύχων πόθο της ψυχής του να ακολουθήσει την σταυρωμένη οδόν του Έλληνος Ορθοδόξου Κληρικού. Επίσης εμνήσθη του Αγίου Γερβασίου, διότι στις αυλές που εκείνος εβάδισε και στα πνευματικά μονοπάτια που χάραξε ανδρώθηκε και ο ίδιος, ο νέος Διάκονος δηλαδή.

Τέλος, ευχαρίστησε τους γονείς του, την σύζυγό του, τους πνευματικούς του πατέρες και τον Σεβασμιώτατο για την αγάπη του στο πρόσωπό του και την εμπιστοσύνη και την τιμή της χειροτονίας.

Ο υπερμεγέθης Ιερός Ναός κατεκλύσθη από ευσεβείς Χριστιανούς, ώστε να μη χωράει το πλήθος των πιστών και να συμμετέχουν προσευχητικά και από το προαύλιο. Τούτο το επεσήμανε ιδιαιτέρως ο Σεβασμιώτατος και επένεσε τον ευσεβή Λαό για την αγάπη στον Θεό και αφοσίωσή του στην Αγία μας Εκκλησία.