Τρίτη 07 Μαΐου 2024 -

Γάζα: Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα – Απλώνεται το κίνημα των φοιτητών στις ΗΠΑ παρά την καταστολή



Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε την έκκληση του ΟΗΕ για ανεξάρτητη έρευνα, καθώς περισσότερα από 300 πτώματα ανασύρθηκαν από δύο ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε κτίριο κατοικιών στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας, όπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο και φοβούνται τη σχεδιαζόμενη ισραηλινή χερσαία εισβολή, η οποία, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους, «προχωράει».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον νόμο για πακέτο μέτρων ασφαλείας ύψους 95 δισ. δολαρίων που περιλαμβάνει 26 δισ. δολάρια σε στρατιωτική υποστήριξη για το Ισραήλ και ένα δισ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα.

Μέλος του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ο Γάζι Χαμάν, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η σχεδιαζόμενη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να επιτύχει «αυτό που θέλει».

«Ακόμη κι αν (το Ισραήλ) μπει στη Ράφα, εισβάλει, δεν θα επιτύχει (…) τους δυο κύριους στόχους του, που είναι να εξαλείψει τη Χαμάς, ή να βρει» τους ομήρους που πήραν παλαιστίνιοι μαχητές όταν επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, συνόψισε ο Γάζι Χαμάντ κατά τη διάρκεια επικοινωνίας μαζί του στο Κατάρ από τη Γάζα.

Η Χαμάς προειδοποίησε «την Αίγυπτο, το Κατάρ», καθώς και «αραβικές και άλλες χώρες στο εξωτερικό» για «τον κίνδυνο που εγείρει η εισβολή στη Ράφα» και πως «το Ισραήλ ετοιμάζεται να διαπράξει κι άλλες σφαγές», τόνισε ο κ. Χαμάντ.

Τηλεοπτικός σταθμός του Ισραήλ μετέδωσε πως η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ενδέχεται να προτείνει περιορισμένης έκτασης συμφωνία στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση το λιγότερο είκοσι ομήρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Κανάλι 12, η πρόταση θ’ αφορά συγκεκριμένα γυναίκες που υπηρετούν στον στρατό, ηλικιωμένους και αρρώστους, που συγκαταλέγονται στους ομήρους. Σε αντάλλαγμα, η ισραηλινή κυβέρνηση θα προσφερθεί να επιτρέψει σε εκτοπισμένους Γαζαίους να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, υπό πολιορκία για πάνω από έξι μήνες.

Η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί έτσι να παρακάμψει την αξίωση της Χαμάς να κηρυχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός προτού υπάρξει απελευθέρωση ομήρων.

Το ρεπορτάζ του Καναλιού 12 δεν διευκρινίζει ούτε αν η πρόταση θα συμπεριλάβει προσωρινή κατάπαυση του πυρός, ούτε ποια θα είναι η διάρκειά της, ούτε εάν ή πόσοι Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές θ’ αφεθούν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα.