Σάββατο 18 Μαΐου 2024 -

Φόβοι για επιπτώσεις στην οικονομία της Τουρκίας από το «πάγωμα» εξαγωγών στο Ισραήλ



Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να πήρε μια απόφαση να διακόψει κάθε είδους εμπορικό «αλισβερίσι» με το Ισραήλ, έως ότου η ισραηλινή κυβέρνηση επιτρέψει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και επιτευχθεί μόνιμη εκεχειρία, ωστόσο φαίνεται πως δεν βρίσκει – στο 100%- σίγουρο τον επιχειρηματικό κόσμο.

Η απόφαση Ερντογάν αιφνιδίασε και δυσαρέστησε στους τούρκους εξαγωγείς καθίτι μεγάλες και μικρές τουρκικές εταιρίες, οι οποίες προμήθευαν το Ισραήλ με μεγάλη σειρά προϊόντων, έπεσαν από τα σύννεφα παρά το γεγονός ότι τον περασμένο μήνα η Τουρκία είχε ανακοινώσει την απαγόρευση στην εξαγωγή 54 ειδών προϊόντων προς το Ισραήλ. 

Φόβοι για τις επιπτώσεις
Το ολικό πάγωμα στις τουρκικές εξαγωγές στο Ισραήλ πλήττει καταρχήν τους ίδιους τους εμπόρους.

Προϊόντα τα οποία προορίζονταν για το Ισραήλ καθυστερούν στο τελωνείο καθώς το σύστημα εκτελωνισμού έκλεισε πριν ανακοινωθεί η απόφαση για την απαγόρευση.

Οι τουρκικές εξαγωγές προς το Ισραήλ ανήλθαν πέρσι σε 5,4 δις δολάρια, ενώ οι εισαγωγές σε 1, 6 δις δολάρια.

Όμως η Τουρκία δεν έστελνε μόνο χάλυβα, δομικά υλικά, οχήματα, πλαστικά, ηλεκτρικές συσκευές και μηχανήματα.

Πολλές τουρκικές εταιρείες τροφίμων έστελναν τα προϊόντα τους στο Ισραήλ αλλά και κατ΄ επέκταση στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Όσα προορίζονταν για τα Παλαιστινιακά εδάφη θα αποκλείονται από τα τελωνεία του Ισραήλ
Τώρα όμως μετά την απόφαση Ερντογάν εντείνονται οι φόβοι πως η απαγόρευση στα τρόφιμα από την Τουρκία σημαίνει ότι όσα προορίζονταν για τα Παλαιστινιακά εδάφη θα αποκλείονται από τα τελωνεία του Ισραήλ.

Εν αναμονή αποφάσεων από το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου πολλοί τούρκοι εξαγωγείς αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους να στείλουν το εμπόρευμα τους στο Ισραήλ.

Στροφή σε εναλλακτικές
Θα ανοίξει η Αίγυπτος τα σύνορα σε Παλαιστίνιους; Μέσω Αιγύπτου, Ιορδανίας ή Λιβάνου. Αλλά και αυτή η λύση μπορεί να αποκλειστεί.

Τραπεζικοί παράγοντες θεωρούν ότι η κίνηση αυτή της Τουρκία μπορεί να αυξήσει τις τιμές στο Ισραήλ.

Από την άλλη πλευρά, με την κατάσταση της Τουρκικής οικονομίας σε κρίσιμη καμπή αναμένοντας επίπονες μεταρρυθμίσεις για την πάταξη του πληθωρισμού που κινείται στο 70%, μια τέτοια κίνηση μπορεί να πλήξει περισσότερο τους Tούρκους πολίτες παρά το Ισραήλ.

Πηγή: DW