Σάββατο 18 Μαΐου 2024 -

Ελεύθερη μια μητέρα που καταδικάστηκε εσφαλμένα και έμεινε 20 χρόνια στη φυλακή για τον θάνατο των παιδιών της



Μια Αυστραλή μητέρα πέρασε δύο δεκαετίες στη φυλακή, αφού κρίθηκε άδικα ένοχη για τη δολοφονία των τεσσάρων παιδιών της. Οι καταδίκες της ακυρώθηκαν επισήμως την Πέμπτη, καθώς οι δικηγόροι της ζήτησαν «σημαντική» αποζημίωση.

Η Kathleen Folbigg έλαβε χάρη και αφέθηκε ελεύθερη τον Ιούνιο μετά από σύσταση του συνταξιούχου δικαστή Tom Bathurst, ο οποίος επανεξέτασε όλα τα στοιχεία, που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης της το 2003 και προέκυψε «εύλογη αμφιβολία» ως προς την ενοχή της λόγω επιστημονικών ευρημάτων ότι τα παιδιά της θα μπορούσαν να έχουν πεθάνει από φυσικά αίτια λόγω εξωπραγματικά σπάνιων γονιδιακών μεταλλάξεων.

Ωστόσο, η επίσημη αποκατάσταση του ονόματός της απαιτούσε απόφαση από το Ποινικό Εφετείο της Νέας Νότιας Ουαλίας και την Πέμπτη μια επιτροπή δικαστών συμφώνησε ότι θα έπρεπε να αθωωθεί από όλες τις κατηγορίες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές δικαστικές αδικίες της χώρας.

Έξω από το δικαστήριο, μια συναισθηματική Folbigg ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της, που εργάστηκαν ακούραστα, για να πείσουν την κυβέρνηση και το νομικό σύστημα ότι νέα επιστημονικά στοιχεία δικαιολογούν τον πιο προσεκτικό έλεγχο όσων υποστήριζε όλα αυτά τα χρόνια.

«Ο χρόνος που χρειάστηκε για να δούμε το σημερινό αποτέλεσμα κόστισε σε πολλούς ανθρώπους πολύ», είπε η Φόλμπιγκ, καθώς στεκόταν δίπλα στους δικηγόρους και τους στενότερους φίλους της. «Ήλπιζα και προσευχήθηκα ότι μια μέρα θα μπορούσα να σταθώ εδώ με το όνομά μου καθαρό».

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι τους για την αποζημίωση που θα αξιώσει η γυναίκα είπαν: «Σίγουρα θα είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε αποζημίωση έχει δοθεί ποτέ στο παρελθόν».

Η Folbigg φυλακίστηκε το 2003 για τρεις κατηγορίες για φόνο και μία για ανθρωποκτονία από αμέλεια μετά τον θάνατο των τεσσάρων μωρών της από το 1989 και σε εύρος περίπου μιας δεκαετίας. Δεν υποβλήθηκε καμία απόδειξη ότι τα είχε σκοτώσει, αλλά η επιτροπή ενόρκων ήταν πεπεισμένη ότι οι πιθανότητες και των τεσσάρων να πεθάνουν από φυσικά αίτια ήταν τόσο απίθανο, που θα έπρεπε να ήταν δολοφονία. Ορισμένα αποσπάσματα στο ημερολόγιό της ερμηνεύτηκαν επίσης ως παραδοχές ενοχής.

Μόλις το 2019, μια έρευνα για τις καταδίκες της διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε «εύλογη αμφιβολία» ότι είχε διαπράξει τα εγκλήματα. Αλλά μια άλλη έρευνα ξεκίνησε το 2022, αφού οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άγνωστο μέχρι τώρα μεταλλαγμένο γονίδιο στις δύο κόρες της, που θα μπορούσε να ήταν θανατηφόρο, μεταδίδει το CNN.

Τα στοιχεία παρείχαν μια γενετική εξήγηση για τους θανάτους των παιδιών, η οποία δημιούργησε «εύλογη αμφιβολία» σχετικά με τις καταδίκες της, και αρκετή για να πείσει έναν δικαστή να της επιστρέψει τη χαμένη ελευθερία της.