Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 -

Η Φρεγάτα «Ψαρά» θα αντικαταστήσει την Φρεγάτα «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα



Σε δύο εβδομάδες έχει προγραμματιστεί να αποπλεύσει από τον ναύσταθμο Σαλαμίνας, η φρεγάτα «Ψαρά», με σκοπό να αντικαταστήσει τη φρεγάτα «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα έχοντας ως αποστολή την ασφαλή ναυσιπλοΐα στην περιοχή για τα εμπορικά πλοία από επιθέσεις των ανταρτών Χούθι.

Η μικρή καθυστέρηση του απόπλου της Φ/Γ «Ψαρά» (F – 454) οφείλεται στο γεγονός ότι έπρεπε να γίνει πρώτα μια σειρά μετατροπών ώστε να θωρακιστεί αποτελεσματικά για τις ανάγκες της αποστολής. Το σημαντικότερο όργανο που προστέθηκε είναι το υπερσύγχρονο σύστημα anti-drones που έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει τα χτυπήματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παρεμβαίνοντας στα ηλεκτρονικά τους συστήματα και επί της ουσίας να τα «τυφλώνει» πριν φτάσουν στην εμβέλεια των οπλικών συστημάτων του πλοίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Φ/Γ «Ψαρά» θα πλεύσει πρός το Τζιμπουτί, στην  ανατολική Αφρική. Εκεί θα βρίσκεται ήδη η Φ/Γ «Ύδρα» που πλέει στην περιοχή, ώστε να γίνει μια εκτενής ενημέρωση από τον έναν κυβερνήτη στον άλλο για τους κινδύνους και τις δυσκολίες της επιχείρησης. Παράλληλα θα υπάρξει και μεταφορά μιας σειράς συστημάτων επικοινωνίας από το ένα πλοίο στο άλλο, προκειμένου να υπάρχει ανταπόκριση με τα άλλα συμμαχικά παραπλέοντα σκάφη των άλλων χωρών που μετέχουν στην επιχείρηση καθώς επίσης και ο γενικός συντονισμός από τη διοίκηση της Λάρισας.