Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 -

Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: «Αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας»



Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε σήμερα από την Κωνσταντινούπολη, μετά την προσευχή της Παρασκευής, για τη συνάντηση που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 13 Μαΐου τονίζοντας ότι «αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας».

Παρά την ένταση που έχει δημιουργήσει η Άγκυρα τα τελευταία 24ωρα, με αφορμή την εξαγγελία της Ελλάδας περί δημιουργίας θαλασσίων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, ο Ερντογάν απέφυγε να δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα.

«Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είναι ένα είδος ανταποδοτικής επίσκεψης. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Θα έχουμε συζητήσεις για το πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας σε πολύ καλύτερη θέση από τη σημερινή» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή από τα τέλη Μαρτίου η χορήγηση βίζας με διαδικασία express για επισκέπτες από την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός είχε μάλιστα την ευκαιρία να συνομιλήσει με τούρκους τουρίστες που είχαν φτάσει λίγο νωρίτερα στο λιμάνι και ξεναγήθηκε στις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις, όπου γίνεται η διαδικασία έκδοσης visa από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία του προγράμματος.

Σε πρώτη φάση η Visa Express, διάρκειας επτά ημερών, είναι διαθέσιμη για ταξίδια προς την Κω, τη Λέσβο, τη Ρόδο, τη Σάμο και τη Χίο. Έως το τέλος του Απριλίου θα ενταχθούν στην πρωτοβουλία ακόμα πέντε νησιά, η Λήμνος, η Λέρος, η Κάλυμνος, το Καστελόριζο και η Σύμη.

«Δεν χρειάζεται να μιλήσω εγώ για το πόσο σημαντικό είναι αυτό για την τοπική οικονομία του νησιού. Νομίζω το πιστοποιούν τα χαμόγελα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι βλέπουν μία σημαντική πρόσθετη τουριστική κίνηση από την Τουρκία», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «να πω και κάτι τελευταίο, το πρόγραμμα αυτό είναι και η έμπρακτη επιβεβαίωση ότι η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας έχει απτά πραγματικά αποτελέσματα, πρώτα και πάνω απ’ όλα για τους νησιώτες μας, οι οποίοι είναι και οι πρώτοι οι οποίοι θέλουν να ζούμε σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας με τον γείτονά μας και να έχουμε προφανώς και τα οικονομικά οφέλη από αυτήν την τακτική επικοινωνία, η οποία δρομολογείται τις τελευταίες εβδομάδες και θα ενισχυθεί αποδώ και στο εξής»