Παράλληλα, αυξημένα είναι και τα μέτρα ασφαλείας μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία σε πρεσβείες όπως της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας κ.ά., κτίρια όπου στεγάζονται επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων, δημόσια κτίρια και άλλοι χώροι που μπορεί να αποτελέσουν «στόχους».
Μέτρα για το Πολυτεχνείο
Με στόχο η πορεία να διεξαχθεί απρόσκοπτα και να μην υπάρξουν εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας σχεδιάστηκαν τα μέτρα ασφαλείας. Περίπου 6.000 -7.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός από νωρίς το πρωί της Τρίτης και σε κατάσταση επιφυλακής σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, ενώ αυξημένη παρουσία θα έχουν και περιμετρικά Πολυτεχνείου, Οικονομικού Πανεπιστημίου, Παντείου κ.ά.
Τα μικρής έκτασης επεισόδια που έγιναν το μεσημέρι της 12ης Νοεμβρίου θεωρούνταν αναμενόμενα από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. καθώς όπως έλεγαν οι «πρωταγωνιστές» σε αυτά ήθελαν να ελέγξουν τις αντιδράσεις των αστυνομικών.
«Όχι συγκρουσιακή διάθεση»
Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας πρόσφατα σε στελέχη των ΜΑΤ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι ενέργειες που θα γίνουν και στην επόμενη κρίσιμη μέρα, δηλαδή την Τρίτη 17 Νοέμβρη, θα γίνουν σύμφωνα με τις εντολές που θα πάρετε από την ηγεσία σας και λίγο πολύ με την πρακτική που εφαρμόστηκε χθες. Που σημαίνει, όχι συγκρουσιακή διάθεση, πειθαρχημένη αντίληψη και όχι ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. [...] Να αποτρέψουμε βίαιες ενέργειες, να αποτρέψουμε σπασίματα, να αποτρέψουμε τραυματισμούς και να αποτρέψουμε και βεβήλωση χώρων, γιατί το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη έχει και μία συμβολική, ιερή σημασία, πέρα από τα μάρμαρα και τα σκαλιά».
Σταδιακά από το μεσημέρι θα κλείσουν δρόμοι και για το λόγο αυτό η Τροχαία ζητά από τους οδηγούς να αποφύγουν να κινηθούν στο κέντρο της Αθήνας για να αποφύγουν την ταλαιπωρία.
Αλλαγές σε δρομολόγια θα γίνουν και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ σε ό,τι αφορά τους σταθμούς του Μετρό μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τελική απόφαση, ωστόσο μια από τις σκέψεις που εξετάζονται είναι να κλείνουν οι σταθμοί μόνο τη στιγμή που περνούν από μπροστά τους οι συμμετέχοντες στη πορεία.
Φέτος, επίσης, συμπληρώνονται 30 χρόνια από την δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά που έγινε 17 Νοεμβρίου 1985 κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου.