Τεράστιες αποκλίσεις παρουσιάζουν οι τιμές των αντικαρκινικώνφαρμάκων μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών (συνολικά 16) και της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The Lancet Oncology».
Οι διακυμάνσεις κυμαίνονται από 28% έως 388%, με την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Βρετανία να έχουν κατά μέσον όρο τις χαμηλότερες και τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Σουηδία να έχουν τις υψηλότερες.
Οι τιμές για την Ευρώπη ελήφθησαν από την Υπηρεσία Τιμών Φαρμάκων του Αυστριακού Ινστιτούτου Δημοσίας Υγείας και για τις χώρες της Ωκεανίας από τις υγειονομικές Αρχές τους. Οι ερευνητές, μετά από αυτά τα ευρήματα, επισήμαναν ότι απαιτείται περισσότερη διαφάνεια στο θέμα των τιμολογήσεων. Σύμφωνα με την έρευνα, αναφέρει το ΑΠΕ, η συνολική δαπάνη υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται ετησίως σε 51 δισεκατομμύρια ευρώ, το ένα τρίτο εκ των οποίων αφορά σε φάρμακα.
Οι συγκρίσεις έδειξαν ότι κανένα από τα φάρμακα δεν είχε ανά μονάδα μέση τιμή κάτω από 10 ευρώ. Επιπλέον τέσσερα φάρμακα είχαν τιμή ανά μονάδα από 250 έως 500 ευρώ, δύο φάρμακαείχαν τιμή ανά μονάδα 500 έως 1.000 ευρώ και επτά φάρμακα είχαν ανά μονάδα τιμή άνω των 1.000 ευρώ. Στα ακριβότερα φάρμακα συμπεριλαμβάνεται το plerixafor, το οποίο ενδείκνυται για μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων σε ασθενείς με λέμφωμα ή πολλαπλό μυέλωμα και έχει μέση τιμή κόστους ανά μονάδα (έγχυση) 5.824,25 ευρώ, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οιτιμές στην Ελλάδα ήταν οι χαμηλότερες στα 14 από τα 24 φάρμακα που κυκλοφορούσαν στην χώρα μας.
Οι διαφορές στις τιμές των φαρμάκων ανά μονάδα μεταξύ της πιο ακριβής και της πιο φθηνής χώρας ήταν 28%-50% για δέκα φάρμακα, 50%-100% για 16 φάρμακα και 100% έως 200% για τρίαφάρμακα. Οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρήθηκαν στα φάρμακα γεμσιταμπίνη και ιντερφερόνη άλφα-2b. Η διαφορά στη γεμσιταμπίνη έφτανε το 388% μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας (κοστίζει 209,33 ευρώ ανά φιαλίδιο στη Νέα Ζηλανδία αλλά μόνο 42,91 ευρώ στην Αυστραλία) και στην ιντερφερόνη το 223% μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας (κοστίζει 338,51 ευρώ ανά δόση στη Γερμανία αλλά 104,65 ευρώ ανά δόση στην Ελλάδα).
«Μερικές προηγμένες χώρες έχουν κατορθώσει να πετύχουν χαμηλές τιμές για τα φάρμακα που διαθέτουν, αλλά οι συμφωνίες που έχουν συνάψει με τις φαρμακευτικές εταιρείες είναι εμπιστευτικές» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Σαμπίνε Φόγκλερ, από το Συνεργαζόμενο Κέντρο Πολιτικών Φαρμακευτικών Τιμών & Αποζημιώσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO PPRI) στη Βιέννη. «Αν και οι συμφωνίες αυτές εξασφαλίζουν την πρόσβαση των ασθενών στα νέα φάρμακα, άλλες χώρες καταβάλλουν υπερβολικά μεγάλα ποσά, διότι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν μόνο τις επίσημες (σ.σ. εργοστασιακές) χωρίς εκπτώσεις τιμές ως αναφορά. Επομένως χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια στο θέμα των τιμολογήσεων. Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα παράσχουν πιο ισχυρά δεδομένα σε όσους χαράσσουν τις πολιτικές, ώστε να λάβουν μέτρα, που θα ρυθμίσουν το θέμα των υψηλών τιμών και θα εξασφαλίσουν περισσότερη διαφάνεια στην τιμολόγηση των αντινεοπλασματικών φαρμάκων, ώστε το κόστος και η πρόσβαση σε αυτά να πάψουν να εξαρτώνται από τον τόπο κατοικίας κάθε ασθενούς».