Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Σπιρουλίνα: Το θαυματουργό φύκι με υψηλή διατροφική αξία και οφέλη για τον οργανισμό



Η πλούσια διατροφική αξία που περιέχεται στη σπιρουλίνα την κατατάσσει ως μια ωφέλιμη τροφή, αρκετά ευεργετική για την ενίσχυση του οργανισμού και της υγείας μας.

Ίσως οι περισσότεροι γνωρίζετε πως η σπιρουλίνα είναι ένα superfoods. Πόσοι όμως ξέρετε πως η συγκεκριμένη τροφή είναι ένα φύκι, που φτάνει στο «πιάτο» μας σε αποξηραμένη μορφή;

Αρκεί μόνο να αναφέρουμε πως η περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι πιο μεγάλη από ότι στο ωμό σπανάκι και ισοδύναμη με την περιεκτικότητα σιδήρου στο κόκκινο κρέας, για να καταλάβετε πως η  σπιρουλίνα  είναι

μια από τις θρεπτικότερες τροφές. 

Κάθε γραμμάριο σπιρουλίνας μπορεί να παρέχει το 50% της ημερήσιας κατανάλωσης σιδήρου που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με την ποικιλία.

Φυσικά, η διατροφική αξία συνεχίζεται, με τη σπιρουλίνα να δίνει στο σώμα αρκετά θρεπτικά συστατικά σε λίγα μόνο γραμμάρια.

Σπιρουλίνα και διατροφική αξία

Αποτελεί πηγή πρωτεΐνης. Η σπιρουλίνα αποτελείται περίπου στο 70% από πρωτεΐνη πλήρους βιολογικής αξίας. Η πλήρης πρωτεΐνη περιέχει όλα τα βασικά αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα.

Πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Μόλις σε μια κουταλιά αποξηραμένης σκόνης, περιέχονται βιταμίνη Β1 στο 11% RDA*, βιταμίνη Β2 σε ποσοστό 15% RDA και βιταμίνη Β3 σε ποσοστό 4% RDA*.

*RDA- Ημερήσια προτεινόμενη δόση.

Στη σύνθεση της περιέχονται επίσης βιταμίνες Α, C, D, Ε και Κ.

Η σπιρουλίνα θεωρείται πλούσια σε περιεκτικότητα β-καροτένιου, αφού καλύπτει ένα πλήρες φάσμα 10 καροτενοειδών. Πρόκειται για αντιοξειδωτικές ουσίες που συνεργάζονται σε διαφορετικά σημεία του σώματος προσφέροντας αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού.

Η χλωροφύλλη είναι μια ουσία που απαντάται φυσικά σε κάθε φυτό καιτο ίδιο συμβαίνει με τη σπιρουλίνα. Παρομοιάζεται από τους επιστήμονες με το ανθρώπινο αίμα, με τη διαφορά πως αντί να περιέχεται σίδηρος στο κέντρο του μορίου της (όπως συμβαίνει στο αίμα), συναντάμε μαγνήσιο. Η χλωροφύλλη είναι η ίδια ουσία που προσδίδει το πράσινο χρώμα στο φύκι.

Η σπιρουλίνα αποτελεί πλούσια πηγή γ-λινολενικού οξέος που θεωρείται η πιο ωφέλιμη ουσία μετά το ανθρώπινο γάλα.

Επιπροσθέτως σε 1 κιλό αποξηραμένης σκόνης περιέχονται:

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Σίδηρος: 580 mg

Ασβέστιο: 1315 mg

Κάλιο: 15400 mg

Φώσφορος: 8942 mg

Μαγνήσιο: 1915 mg

Ψευδάργυρος: 39 mg

Μαγγάνιο: 25 mg

Αμινοξέα

Στη σπιρουλίνα περιέχονται 10 από τα 12 μη βασικά αμινοξέα (αμινοξέα που το σώμα τα συνθέτει μόνο του).

Αργινίνη

Αλανίνη

Γλουταμινικό οξύ

Σερίνη

Προλίνη

Ασπαρτικό οξύ

Κυστεΐνη

Γλυκίνη

Ιστιδίνη

Τυροσίνη

spirulina

Σπιρουλίνα για αδυνάτισμα

Μια σημαντική ιδιότητα από την κατανάλωση σπιρουλίνας είναι η ικανότητα να συμβάλλει στο αδυνάτισμα. Αυτό το καταφέρνει με διαφόρους τρόπους και οι πιο σημαντικοί να περιλαμβάνουν την αποτοξίνωση του σώματος, μείωση της όρεξης, τόνωση του οργανισμού και ενίσχυση του μεταβολισμού.

Πιο αναλυτικά:

Η σπιρουλίνα μπορεί να βοηθήσει στην φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού.

Λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας σε χλωροφύλλη, βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει φυσικά τις τοξίνες από το σώμα, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύει τα βαρέα μέταλλα. Περιέχει επίσης στη σύνθεση της και μεθειονίνη, μια ουσία που βοηθά στην φυσική αποτοξίνωση του ήπατος.

Η φαινυλαλαλίνη είναι μια ουσία που περιέχεται στο φύκι και μειώνει την όρεξη. Χάρη σε αυτό το αμινοξύ, όταν ληφθεί πριν ή ενδιάμεσα των γευμάτων προκαλεί κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται το αίσθημα της πείνας.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β  και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στη σπιρουλίνα, ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και αυξάνουν τις καύσεις του οργανισμού. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην απώλεια βάρους.

Τα αμινοξέα που υπάρχουν στη σύνθεση της βοηθούν στη διατήρηση της μυικής μάζας και γιαυτό θεωρείται ιδανική για να διατηρήσουμε τα κιλά μετά το αδυνάτισμα.

Η περιεκτικότητα σιδήρου και βιταμίνης Β12, τονώνει το σώμα και προσφέρει ευεξία. Ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών οξυγονώνει τον οργανισμό και ταυτόχρονα τον εμπλουτίζει με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, που δίνουν περισσότερη ενέργεια στο σώμα.

Οφέλη

Ενισχύει τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνει τη μνήμη. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα η σπιρουλίνα φαίνεται να μειώνει τις βλάβες του εγκεφάλου και να συμβάλλει στην αποκατάσταση των νευρών ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι έρευνες δεν είναι ακόμη επαρκείς σε σχέση με τον άνθρωπο και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη για καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Βοηθά σε περιπτώσεις χρόνιας ηπατίτιδας. Μελέτες έχουν δείξει πως η σπιρουλίνα μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω βλάβη ή κίρρωση στο ήπαρ, σε άτομα με ηπατικές διαταραχές.

Η κατανάλωση σπιρουλίνας συμβάλλει στην ενίσχυση της καρδιακής λειτουργίας και φαίνεται πως μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Θεωρείται κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από αναιμία και διαβήτη τύπου ΙΙ. Ενώ σημαντική είναι και η θετική επίδραση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό και παρέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, περιορίζοντας τις φλεγμονές και τις μολύνσεις.

Η κατανάλωση σπιρουλίνας φαίνεται να βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών και στην ενίσχυση του μυϊκού ιστού, ιδιαίτερα σε αθλητές, εγκύους και ηλικιωμένους.

Τέλος, σημαντική είναι η αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση, οι αντιιικές ιδιότητες και η συμβολή στην καταπολέμηση της αλλεργικής ρινίτιδας.

spiroulina-fyki-trofi-ofeli

Δοσολογία

Οι παρασκευαστές σπιρουλίνας συστήνουν τη λήψη 3 έως 5 γραμμαρίων, διαιρεμένη σε 3 δόσεις ημερησίως. Η διάρκεια κατανάλωσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 3 – 4 μήνες.

Διατίθεται σε μορφή κάψουλας, σκόνης ή χάπι και θα τη βρείτε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και ειδών διατροφής. Καθώς επίσης και στα φαρμακεία.

Προσθέστε τη σκόνη ή της νιφάδες σε φαγητά όπως σούπες, σαλάτες και χυμούς.

Σαν κάψουλα καταναλώνεται πριν από τα κυρίως γεύματα και απαραίτητα μαζί με 1 ποτήρι νερό.

Παρενέργειες και αντενδείξεις

Υπάρχουν περιπτώσεις που ενδέχεται να παρουσιάσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες και αλλεργική αντίδραση όταν δε γίνεται σωστή χρήση.

Η σπιρουλίνα χρειάζεται επαρκή ποσότητα νερού, γιαυτό πριν προχωρήσετε στη λήψη της, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Δεν πρέπει να καταναλώνεται από όσους πάσχουν από το μεταβολικό σύνδρομο φαινυλκετονουρία. Καθώς είναι πλούσια πηγή αμινοξέων, ο οργανισμός αδυνατεί να μεταβολίσει την φαινυλαλλίνη, γιαυτό είναι προτιμότερο τα άτομα αυτά να αποφύγουν τη λήψη της.

Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα δεν πρέπει να κάνουν λήψη, διότι μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση της κλινικής τους εικόνας.

Γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλάζουν, πρέπει να ρωτήσουν το γιατρό πριν ξεκινήσουν τη λήψη σπιρουλίνας.

Αν και είναι μια φυσική τροφή που θεωρείται ασφαλής σε κατανάλωση. Ωστόσο, ορισμένα άτομα ενδέχεται να εμφανίσουν παρενέργειες όπως ναυτία, εφίδρωση και πονοκεφάλους, ύστερα από υπερβολική δόση.

Όπως συμβαίνει με τη χρήση των βοτάνων, έτσι και στη σπιρουλίνα, πριν γίνει λήψη θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε πιθανές παρενέργειες.