Το ρόδι αποτελεί μια πραγματική υπερτροφή που μπορεί να συμβάλλει στην παράταση της διάρκεια της ζωής μας.
Οι πολυφαινόλες που περιέχει και συγκεκριμένα οι τανίνες, οι ανθοκυανίνες και το ελλαγικό οξύ, είναι τα στοιχεία που ωφελούν το μυαλό και το σώμα.
Δείτε αναλυτικά τις ιδιότητες του ροδιού και πώς προστατεύουν την υγεία ανδρών και γυναικών.
Καταπολεμά την παχυσαρκία
Ένα ποτήρι χυμού από ρόδι την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Margaret, στο Εδιμβούργο, έδιναν καθημερινά για τρεις εβδομάδες σε εθελοντές συμπλήρωμα ροδιού που περιείχε τη φλούδα και τους σπόρους του φρούτου. Μετά από τρεις εβδομάδες, οι εθελοντές έπιναν ένα ποτήρι χυμό ροδιού πριν από το γεύμα που περιείχε σάλτσα ντομάτας. Όσοι είχαν λάβει το συμπλήρωμα πεινούσαν λιγότερο, είχαν λιγότερες λιγούρες και αισθάνονταν πιο χορτάτοι σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που λάμβανε εικονικό φάρμακο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι πολυφαινόλες του ροδιού λειτουργούν ως κατασταλτικό της όρεξης.
Προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις
Εμπλουτίζοντας τη διατροφή σας με τις πολύτιμες πολυφαινόλες που περιέχονται στο ρόδι, μπορείτε να αποτρέψετε ή να επιβραδύνετε ενδοθηλιακές δυσλειτουργίες, οι οποίες αποτελούν προάγγελο της αθηροσκλήρωσης και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια ημερήσια δόση του συμπληρώματος ροδιού, «σβήνει» πολλές από τις καταστροφικές επιπτώσεις της λιπαρής διατροφής στον οργανισμό.
Προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού
Εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι τα ρόδια περιέχουν ορισμένες χημικές ουσίες οι οποίες προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού, με την ισχυρότερη δράση να ασκείται από το ελλαγικό οξύ. Η ουσία αυτή αναστέλλει την αρωματάση, ένα ένζυμο που σχετίζεται με την ανάπτυξη ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού. Άλλη έρευνα έδειξε ότι τα φυτοχημικά των ροδιών επιβραδύνουν την ανάπτυξη διαφόρων τύπων καρκίνου του μαστού. Συγκεκριμένα οι ελλαγιταννίνες που περιέχουν, ανέστειλαν την ανάπτυξη των οιστρογόνων-απόκριση καρκίνου του μαστού σε διάφορες δοκιμές. Καθώς δεν έχει καταγραφεί κάποια παρενέργεια από την κατανάλωση ροδιών, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι γυναίκες έχουν πολλούς λόγους να τα καταναλώνουν.
Κατά του καρκίνου του προστάτη
Μελέτη ουρολόγων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), διαπίστωσε ότι οι άντρες με καρκίνο του προστάτη που έπιναν ένα ποτήρι χυμό ροδιού την ημέρα παρουσίαζαν πολύ βραδύτερη αύξηση στα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα τους. Το PSA είναι μια ουσία που παράγεται από τα κύτταρα του προστάτη, είτε αυτά είναι υγιή είτε έχουν γίνει καρκινικά. Ωστόσο, τα καρκινικά προστατικά κύτταρα την παράγουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, γι' αυτό και το PSA χρησιμοποιείται ως καρκινικός δείκτης.
Βελτιώνει τη μνήμη
Οι πολυφαινόλες των ροδιών μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας τους ηλικιωμένους. Σχετική μελέτη έδειξε ότι μεσήλικες και ηλικιωμένοι που έπιναν καθημερινά ένα ποτήρι χυμό ροδιού επί ένα μήνα βελτίωσαν σημαντικά τους δείκτες λεκτικής και οπτικής μνήμης.
Καταπολεμά την αρθρίτιδα
Τα αντιφλεγμονώδη συστατικά του βοηθούν στην εξουδετέρωση της φλεγμονής που συσχετίζεται με την αρθρίτιδα, μειώνοντας παράλληλα τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι ο χυμός ροδιού μείωσε τους βιοδείκτες της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και το οξειδωτικό στρες. Εθελοντές που ήπιαν χυμό ροδιού δύο φορές την ημέρα παρουσίασαν λιγότερη ευαισθησία, οίδημα και πόνο στις αρθρώσεις.