Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πώς συνδέεται το «σωσίβιο» στη μέση με τον εγκέφαλο



Μια νέα έρευνα που έγινε στη Βρετανία συνδέει το παραπανίσιο πάχος, ιδίως γύρω από τη μέση με τον ελαφρώς μικρότερο όγκο εγκεφάλου.

 

Η έρευνα δείχνει ότι όσοι έχουν τόσο μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος (αναλογία βάρους-ύψους) όσο και μεγαλύτερη αναλογία μέσης-γοφών, έχουν επίσης μικρότερο όγκο εγκεφάλου κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Χάμερ του Πανεπιστημίου του Λαφμπόροου στο Λέστερ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 9.652 ανθρώπους με μέση ηλικία 55 ετών, από τους οποίους ένας στους πέντε (το 19%) ήταν παχύσαρκος, είχε δηλαδή δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30.

Αφού μετρήθηκε ο όγκος της φαιάς και της λευκής ουσίας του εγκεφάλου μέσω μαγνητικής απεικόνισης, συσχετίστηκε με το πάχος και την ποσότητα λίπους στο σώμα των συμμετεχόντων.

Διαπιστώθηκε ότι οι 1.291 άνθρωποι με το μεγαλύτερο ΔΜΣ και την μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στη μέση τους, είχαν τον χαμηλότερο μέσο όγκο φαιάς εγκεφαλικής ουσίας (786 κυβικά εκατοστά), ενώ οι 3.025 άνθρωποι κανονικό βάρος είχαν μεγαλύτερο μέσο όγκο φαιάς ουσίας (798 κυβικά εκατοστά). Κάπου ενδιάμεσα (793 κυβικά εκατοστά) βρίσκονταν όσοι είχαν υψηλό ΔΜΣ, αλλά όχι «σαμπρέλα» γύρω από τη μέση τους.

Δεν βρέθηκαν διαφορές στη λευκή ουσία του εγκεφάλου μεταξύ των παχύσαρκων και των ατόμων με κανονικό βάρος. Η φαιά ουσία περιέχει τους περισσότερους νευρώνες του εγκεφάλου και τα ζωτικά κέντρα (αυτοελέγχου, μυϊκού ελέγχου, αισθητηριακής αντίληψης κ.α.), ενώ η λευκή ουσία περιέχει κυρίως τα βοηθητικά νεύρα που συνδέουν τις περιοχές του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι ασαφές σε ποιο βαθμό η παχυσαρκία οδηγεί σε μικρή συρρίκνωση ενός μέρους του εγκεφάλου ή συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή άτομα με ανωμαλίες στην εγκεφαλική δομή έχουν τάση για παχυσαρκία.

Ο μικρότερος όγκος εγκεφάλου έχει στο παρελθόν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για απώλεια μνήμης και εκδήλωση άνοιας. Το κοιλιακό λίπος έχει, επίσης, συνδεθεί με μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, διαβήτη, υπέρταση και κίνδυνο πρόωρου θανάτου.