Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πέντε απλοί τρόποι να περιορίσετε την όρεξή σας για φαγητό



Θέλετε να χάσετε βάρος, αλλά δυσκολεύεστε να μπείτε σε ένα πρόγραμμα επειδή συνέχεια πεινάτε;

Τότε συνεχίστε το διάβασμα και μάθετε πέντε τρόπους να περιορίσετε την όρεξή σας για φαγητό.

1. Πιείτε περισσότερο νερό

Το Ινστιτούτο Ιατρικής της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ έχει ανατρέψει το δεδομένο ότι πρέπει να πίνουμε 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα, υποστηρίζοντας ότι η ανάγκη κάθε ανθρώπου σε νερό είναι εξατομικευμένη.

Καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τις δικές σας ανάγκες, καθώς και να «ακούτε» τον οργανισμό σας.

Σε κάθε περίπτωση, το νερό όχι μόνο ενυδατώνει τον οργανισμό σας, αλλά επίσης περιορίζει την όρεξή σας. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που νομίζετε ότι πεινάτε, ενώ στην πραγματικότητα χρειάζεστε νερό.

2. Προσθέστε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα

Βασικό στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής είναι η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης. Σκεφτείτε ότι ο οργανισμός μας έχει ανάγκη 20 αμινοξέα, εκ των οποίων τα 11 τα συνθέτει μόνος του και τα άλλα 9 τα προλαμβάνει από τις πρωτεϊνούχες τροφές.

Η πρωτεΐνη σάς κρατάει χορτασμένη για περισσότερη ώρα, επειδή ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερη ώρα για να την αφομοιώσει.

3. Καταναλώστε σύνθετους υδατάνθρακες

Μπορεί οι υδατάνθρακες να έχουν μπει στη λίστα με τα «απαγορευμένα» τρόφιμα, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι.

Αν θέλετε να μειώσετε την όρεξή σας για φαγητό και να χάσετε βάρος, πρέπει να αποφύγετε τους απλούς υδατάνθρακες που βρίσκονται π.χ. στα κέικ και τα μπισκότα.

Αντιθέτως, πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας σύνθετους υδατάνθρακες, όπως αυτοί που περιέχονται στα τρόφιμα ολικής άλεσης και τα όσπρια.

Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι απλοί υδατάνθρακες, οι οποίοι ωστόσο δρουν ως σύνθετοι και άρα είναι καλοί για τη δίαιτά σας.

4. Καταναλώστε υγιεινά λιπαρά

Όπως και με τους υδατάνθρακες, έτσι και με τα λίπη: υπάρχουν τα λίπη που κάνουν καλό στον οργανισμό και τα λίπη που βλάπτουν την υγεία.

Συγκεκριμένα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν τον μεταβολισμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να επιταχύνουν την καύση του λίπους και να μειώσουν το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματός σας.

Μπορείτε να τα προσλάβετε από το αβοκάντο, τα ψάρια, τα καρύδια και τον λιναρόσπορο.

5. Κοιμηθείτε

Σύμφωνα με έρευνα του King’s College του Λονδίνου, αν κοιμάστε λιγότερο από οκτώ ώρες την ημέρα, αυξάνονται οι πιθανότητες να καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες, καθώς και να αναζητήσετε ζαχαρούχα τρόφιμα.