Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 -

Οι βιταμίνες A, B και D προστατεύουν την όρασή σας



Η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση έχουν συσχετιστεί θετικά με την παρουσία παθολογικών καταστάσεων που αφορούν την υγεία των ματιών, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η ξηροφθαλμία, οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς και ο καταρράκτης.

Έτσι, είναι πολύ σημαντική η συμμόρφωση σε ένα καθ’ ημέρα διαιτολόγιο που θα διατηρεί όλες τις βιολογικές παραμέτρους (τιμές γλυκόζης, λιπιδαιμικό προφίλ, πίεση) και το σωματικό βάρος εντός φυσιολογικών ορίων.

Περιορισμός:

επιτραπέζιου άλατος, πλήρων γαλακτοκομικών και τυριών, τυποποιημένων τροφίμων, τηγανιτών και τσιγαριστών φαγητών, γλυκών, σφολιατοειδών, αναψυκτικών, κατανάλωσης αλκοόλ.

(Συστήνεται: η κατανάλωση κόκκινου κρέατος 1 φορά/εβδομάδα, οσπρίων και λαδερών 3-4 φορές/εβδομάδα, ψαριών 1-2 φορές/εβδομάδα)

  • Βιταμίνη Α

Δεν υπάρχει σοβαρή έλλειψη βιταμίνης Α στον ελληνικό πληθυσμό. Προσοχή στην τοξική δράση της (διπλωπία).

(Κύριες διαιτητικές πηγές: ψάρι, ιχθυέλαια, συκώτι, γάλα, κρόκος αυγού, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι και μπρόκολο, φρούτα και λαχανικά όπως βερίκοκο, ροδάκινο, μάνγκο, εσπεριδοειδή, καρότο, γλυκοπατάτα, χρωματιστές πιπεριές.)

  • Ω-3 λιπαρά οξέα

Μελέτη 38.022 γυναικών και των διατροφικών συνηθειών τους επί δέκα χρόνια, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό («Archives of Ophthalmology» το 2011), έδειξε ότι η κατανάλωση των ψαριών μειώνει 42% τον κίνδυνο απώλειας όρασης στις ηλικιωμένες γυναίκες, σε σχέση με όσες τρώνε λιγότερο από μία φορά ψάρι την εβδομάδα [1].

(Κύριες διαιτητικές πηγές: λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, η τσιπούρα, ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα, η ρέγγα, το σκουμπρί, καρύδια, λιναρόσπορο, σαλιγκάρια.)

  • Βιταμίνες συμπλέγματος Β και φολικό οξύ

(Κύριες διαιτητικές πηγές: πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, φρούτα, συκώτι, ψάρι, κρέας, δημητριακά ολικής άλεσης, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.)

  • Βιταμίνη D

(Κύριες διαιτητικές πηγές: γαλακτοκομικά, αυγό, ψάρια, μαργαρίνες. + ηλιακή έκθεση)

  • Αντιοξειδωτικές ουσίες

Η κατανάλωση αντιοξειδωτικών ουσιών (όπως π.χ. ασκορβικό οξύ, το β-καροτένιο, το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη) δρουν προστατευτικά και καθυστερούν την εμφάνιση σχετιζόμενης με την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη.

(Κύριες διαιτητικές πηγές: φρούτα και λαχανικά όπως καρότα και πορτοκαλοκίτρινα φρούτα (β- καροτένιο), εσπεριδοειδή (ασκορβικό οξύ), ντομάτα (λυκοπένιο), ελαιόλαδο (βιταμίνη Ε). Τη ζεαξανθίνη και τη λουτεΐνη μπορούμε να τη βρούμε σε σκούρα πράσινα λαχανικά (σπανάκι), τρόφιμα όπως ο αραβόσιτος (καλαμπόκι), κίτρινες πιπεριές και κρόκο του αυγού)