Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Μεταλλαγμένες» μπανάνες κατά της τύφλωσης χρηματοδοτεί ο Μπιλ Γκέιτς



Ξεκινούν οι δοκιμές μια γενετικά τροποποιημένης μπανάνας που δημιούργησαν ερευνητές στην Αυστραλία με τη χρηματοδότηση του φιλανθρωπικού ιδρύματος του μεγιστάνα Μπιλ Γκέιτς.
Η μπανάνα αυτή έχει αυξημένα επίπεδα σιδήρου και βιταμίνης Α και στόχος είναι να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η βρεφική θνησιμότητα αλλά και η απώλεια της όρασης σε μικρά παιδιά οι οποίες οφείλονται στην έλλειψη διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά.

Θα δώσει λύση;

Τη γενετικά τροποποιημένη μπανάνα ανέπτυξαν ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στο Μπρίσμπεϊν μετά από προσπάθειες εννέα ετών. Η μπανάνα αυξάνει τα επίπεδα της αντιοξειδωτικής ουσίας βήτα-καροτίνης (την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α) η οποία, μεταξύ άλλων, αποτρέπει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τα μάτια

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο παγκοσμίως χάνουν την ζωή τους περίπου 700 χιλιάδες βρέφη και μικρά παιδιά ενώ άλλα 300 χιλιάδες παιδιά χάνουν την όρασή τους, με την πλειοψηφία των περιστατικών να καταγράφονται στην Αφρική. «Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης Α αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει επίσης σοβαρές παρενέργειες στην εγκεφαλική ανάπτυξη» αναφέρει ο καθηγητής Τζέιμς Ντέιλ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημιούργησε τη νέα μπανάνα.

Οι δοκιμές

Οι ερευνητές καλλιεργούν τη γενετικά τροποποιημένη μπανάνα σε περιοχές της Ουγκάντας. Η συγκεκριμένη αφρικανική χώρα επιλέχθηκε για τις δοκιμές επειδή υπολογίζεται  ότι το 70% του πληθυσμού της βασίζει την διατροφή του στη μπανάνα. Οι ερευνητές έστειλαν 10 κιλά γενετικά τροποποιημένες μπανάνες από την πρώτη σοδειά στις ΗΠΑ αφού εκεί θα γίνουν οι πρώτες δοκιμές της νέας μπανάνας σε ανθρώπους. Τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά μέχρι το τέλος του 2014. Αν η μπανάνα αποδειχθεί σούπερ θρεπτική αλλά και ασφαλής θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να ξεκινήσει επισήμως η καλλιέργειά της στην Ουγκάντα.

Υπολογίζεται ότι οι διαδικασίες αυτές θα διαρκέσουν περίπου έξι έτη ενώ οι ειδικοί αναφέρουν ότι θα πρέπει και άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα όπως η Ρουάντα, η Κένυα ή η Τανζανία να ζητήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα καλλιέργειας της γενετικά τροποποιημένης μπανάνας. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα υποστηρίζεται οικονομικά από το ίδρυμα του συνιδρυτή της Microsoft  Μπιλ Γκέιτς. Το ίδρυμα Bill and Melinda Gates προσφέρει εκατοντάδες εκ. δολάρια ετησίως σε ιατρικά ερευνητικά προγράμματα που αναζητούν κυρίως τρόπους αντιμετώπισης των ασθενειών που μαστίζουν την Αφρική.