Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Καρκίνος τραχήλου: Το σύμπτωμα που αφορά το 90% των περιπτώσεων



Τα ποσοστά καρκίνου της μήτρας, αλλά και θανάτου από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, σημειώνουν αργή αλλά σταθερή αύξηση, σύμφωνα με νεότερα στατιστικά στοιχεία.

Οι ερευνητές από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι την περίοδο 1999-2015, τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αυξήθηκαν κατά 12%, δηλαδή περίπου 0,7% κάθε χρόνο.

Πάνω από τα δύο τρίτα των περιπτώσεων αφορούσαν καρκίνο του ενδομητρίου. Το ενδομήτριο είναι το ενδοθήλιο της μήτρας, δηλαδή η μεμβράνη που καλύπτει τη μήτρα.

Οι καρκίνοι της μήτρας είναι συχνά ιάσιμοι, αρκεί να ανιχνευθούν στα αρχικά στάδια. Όταν καθυστερεί η διάγνωση, ο όγκος μπορεί να εξαπλωθεί και να αποβεί θανατηφόρος.
Πού οφείλεται η αύξηση

«Γενικά, οι καρκίνοι της μήτρας είναι το αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής οιστρογόνων, κάτι που συμβαίνει όταν μια γυναίκα είναι υπέρβαρη και έχει περάσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης», δήλωσε ο Δρ. Benjamin Schwartz, διευθυντής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Νοσοκομείο Northside Health's Southside, στη Νέα Υόρκη.

«Δεδομένου ότι η παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας τα τελευταία χρόνια, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνων της μήτρας συνεχίζει να αυξάνεται», πρόσθεσε.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες έχουν διπλάσιο έως τετραπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου, συγκριτικά με τις γυναίκες με υγιές βάρος.

Η νέα έκθεση δείχνει ότι ορισμένες ομάδες πλήττονται περισσότερο από καρκίνους της μήτρας συγκριτικά με άλλες.

Ειδικότερα, στις γυναίκες αφροαμερικανικής καταγωγής παρατηρήθηκε πολύ μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των ποσοστών από τον γενικό πληθυσμό και συγκεκριμένα 2,4%, με αποτέλεσμα για την περίοδο 1999-2016 η αύξηση να φτάνει συνολικά το 46%. Τα ποσοστά στις ισπανόφωνες γυναίκες ήταν επίσης πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο.

Και πάλι, η παχυσαρκία δείχνει να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Ενώ οι στατιστικές για την περίοδο 2013-2016 έδειξαν ότι το 40% όλων των γυναικών στις ΗΠΑ ήταν παχύσαρκες, ο αριθμός αυτός έφτασε το 56% στις αφροαμερικανίδες και το 49% στις ισπανόφωνες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ το 8% των όγκων της μήτρας διαγνώσθηκε αφού είχαν εξαπλωθεί σε άλλους ιστούς, ο αριθμός αυτός ήταν διπλάσιος (16%) για τις γυναίκες αφροαμερικανικής καταγωγής.

Αυτό οδηγεί στο διπλασιασμό των θανατηφόρων καρκίνων της μήτρας σε αυτές τις γυναίκες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσο νωρίτερα γίνει διάγνωση του καρκίνου, τόσο ευκολότερα θεραπεύεται.
Το σύμπτωμα που πρέπει να κινητοποιεί τις γυναίκες

Ένα σημαντικό πρόωρο σύμπτωμα του καρκίνου της μήτρας, είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες η μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας μεταξύ των περιόδων ή μετά από σεξουαλική επαφή, καθώς και η αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση. Το σύμπτωμα αυτό εκδηλώνεται στο 90% των περιπτώσεων καρκίνου της μήτρας.

Οι θεραπείες του καρκίνου της μήτρας έχουν εξελιχθεί και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων λαπαροσκόπηση και ρομποτική χειρουργική, με σκοπό την ταχύτερη ανάρρωση.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report.