Όλα τα φρούτα, όπως και τα λαχανικά, είναι απαραίτητα στη διατροφή μας, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες αλλά και πληθώρα βιταμινών.
Ορισμένα φρούτα ωστόσο διαθέτουν «υπερδυνάμεις», αφού συγκεκριμένα συστατικά τους έχουν μοναδικές θετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας.
1. Μήλο: Η φλούδα του περιέχει κουερσετίνη (ή βαλανοκετόνη), μια φλαβονόλη με αντιισταμινική και αντιφλεγμονώδη δράση.
2. Μπανάνα: Πέρα από κάλιο παρέχει επίσης ανθεκτικό άμυλο, έναν υγιεινό υδατάνθρακα που ενισχύει τον μεταβολισμό.
3. Γκρέιπφρουτ: Ένα γκρέιπφρουτ τη μέρα βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης.
4. Μούρα: Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.
5. Πεπόνι κανταλούπε: Παρέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών C και Α.
6. Κεράσι: Το βαθύ κόκκινο χρώμα του οφείλεται στις ανθοκυανίνες, μια κατηγορία ουσιών με αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.
7. Κόκκινο σταφύλι: Παρέχει μια πολύτιμη αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται ρεσβερατρόλη, η οποία ωφελεί σημαντικά την υγεία της καρδιάς.
8. Ακτινίδιο: Επιδρά θετικά στην υγεία του πεπτικού και επίσης είναι καλή πηγή βιταμίνης C.
9. Καρπούζι: Είναι πλούσιο σε ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λυκοπένιο, το οποίο βρίσκεται επίσης στην ντομάτα.
10. Ανανάς: Παρέχει βρωμελίνη, ένα πεπτικό ένζυμο που διευκολύνει τη διάσπαση των τροφών και επομένως μειώνει το φούσκωμα.