Το άγχος είναι μία διάχυτη, δυσάρεστη και πολλές φορές ακαθόριστη αίσθηση ανησυχίας. Έρχεται ως αίσθημα έντασης και εκνευρισμού. Μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα πνιγμού και δυσφορία. Μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην συγκέντρωση, ζάλη, κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος, ταχυκαρδίες, αίσθημα παλμών, εφίδρωση.
Σε σοβαρότερες μορφές συνοδεύεται από υπερβολική λύπη, προβλήματα ύπνου, καταθλιπτική διάθεση, έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης, ενοχές, απαισιοδοξία, ανησυχία και απομόνωση.
Τι προκαλεί το άγχος στην καρδιά;
Δεν είναι τυχαία η έκφραση 'το άγχος σκοτώνει'. Το άγχος προκαλεί μέσω της επίδρασης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος μία σειρά από προβλήματα στην καρδιά. Η αυξημένη έκκριση αδρεναλίνης που χαρακτηρίζει το άγχος έχει ως αποτέλεσμα ταχυκαρδίες, αίσθημα παλμών, αρρυθμίες, αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη προκαλεί αγγειόσπασμο δηλαδή μικραίνει προσωρινά το εσωτερικό μέγεθος των αγγείων. Αποτέλεσμα αυτών είναι η επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος που όταν γίνεται χρόνια μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, όπως τα καρδιακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Πως να ελέγξω το άγχος;
Πρώτα από όλα θα πρέπει να αναγνωρίζετε τι σας προκαλεί το άγχος. Αυτό μπορείτε να το κάνετε παρατηρώντας τον ίδιο σας τον εαυτό και τις αντιδράσεις του. Για παράδειγμα: τι έγινε και δεν μπορώ να κοιμηθώ απόψε; τι μου προκάλεσε την ταχυκαρδία, την εφίδρωση και τον πανικό σήμερα; γιατί στενοχωρήθηκα και απογοητεύτηκα σήμερα;
Κάνοντας αυτές τις απλές ερωτήσεις στον εαυτό μας μπορούμε να ανακαλύψουμε την πηγή του 'κακού'. Καταλαβαίνουμε τί είναι αυτό που μας προκαλεί δυσφορία και ανησυχία.
Αντίθετα μπορείτε να σκεφτείτε τι σας κάνει χαρούμενο; Τί είναι αυτό που σας χαλαρώνει και σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα. Μόλις το βρείτε, υπάρχει τρόπος να το κάνετε πράξη στην καθημερινή σας ζωή;
Σίγουρα όλα αυτά τα ερωτήματα δεν είναι εύκολο να απαντηθούν αμέσως, αλλά μέσα από καθημερινή σκέψη και παρατήρηση μπορείτε να βρείτε τις λύσεις.
Είναι χρήσιμο να μάθετε μία τεχνική χαλάρωσης. Αυτό μπορεί να είναι μία ήπια γυμναστική, ένας περίπατος, λίγος χρόνος σε ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο με απαλή μουσική, λίγα λεπτά απομόνωσης από ένα πιεστικό περιβάλλον εργασίας.
Είναι επίσης χρήσιμο να προγραμματίζετε της δραστηριότητές σας, ώστε να υπάρχει έστω και λίγος ελεύθερος χρόνος για εσάς. Αυτός ο χρόνος είναι και ο πιο πολύτιμος. Είναι δικός σας και κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν. Κάποιο σπορ, όπως κολύμβηση, τέννις, τρέξιμο. Κάποιο χόμπυ, όπως ζωγραφική, μουσική, συλλογές, σκάκι και τόσα άλλα.
Η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων είναι πολύ σημαντική. Είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει αλληλοσεβασμός, κατανόηση, ευγένεια τόσο στο χώρο που δουλέυετε όσο και στο σπίτι σας. Είναι πιο καλό για την υγεία σας να προσπαθείτε να αποφύγετε διαφωνίες, τσακωμούς, και να ελέγχετε τα νεύρα σας.
Τέλος, δεν είναι ντροπή, σε σοβαρές περιπτώσεις άγχους, να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Υπάρχουν πάντα τεχνικές ελέγχου του άγχους που αντιμετωπίζουν με επιτυχία την ψυχολογική δυσφορία.
Αντιμετωπίζοντας το άγχος θα βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας και θα προστατεύσετε την καρδιά σας. Φροντίστε τον εαυτό σας.
Γράφει ο καρδιολόγος Ιωάννης Παληός