Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Όχι, δεν είναι αυτό το σημείο που συναντιούνται Ατλαντικός και Ειρηνικός ωκεανός

Η παρούσα εκδοχή του άρθρου πρόκειται για αναθεωρημένη εκδοχή του αρχικού άρθρου που δημοσιεύτηκε στη σελίδα μας με τίτλο "Εκεί που συναντιούνται Ατλαντικός και Ειρηνικός !" στις 06/08/2018. 

Η αναθεωρημένη εκδοχή του παρόντος άρθρου έγινε στις 13 Δεκεμβρίου 2021 και σκοπό έχει να ενημερώσει τους αναγνώστες μας ότι το αρχικό μας άρθρο με τίτλο «Το σημείο που συναντιούνται Ατλαντικός και Ειρηνικός ωκεανός σε ένα σπάνιο βίντεο» που ανέφερε ότι απεικονίζεται σε βίντεο το σημείο που ο Ειρηνικός και ο Ατλαντικός συναντώνται, είναι παραπληροφόρηση.

Ο τίτλος μας άλλαξε σε Όχι, δεν είναι αυτό το σημείο που συναντιούνται Ατλαντικός και Ειρηνικός ωκεανός.

Τι ισχύει πραγματικά

Το εν λόγω βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει το σημείο που ο Ειρηνικός και ο Ατλαντικός συναντώνταιείναι παραπλανητικόΣτην πραγματικότητα το βίντεο ελήφθη από την Maryan Pearson στον πορθμό της Τζόρτζια, όπου η εκβολή του ποταμού Frazer παίζει καθοριστικό ρόλο στο χρωματισμό των υδάτων. Κανένα από τα δύο σημεία δεν συνδέεται με τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Το βίντεο
Tο υπό εξέταση βίντεο δημοσιεύτηκε στο YouTube το Σεπτέμβριο του 2017, και φέρει ως τίτλο τον επίμαχο ισχυρισμό, ότι δηλαδή πρόκειται απεικόνηση της συνάντησης μεταξύ των δυο ωκεανών.

Ωστόσο, το αυθεντικό βίντεο δημοσιεύθηκε στο YouTube τον Ιούλιο του 2015, ενώ στον τίτλο του γίνεται λόγος για τον ποταμό Fraser, ο οποίος βρίσκεται στον Καναδά και εκβάλει στον πορθμό της Τζόρτζια, στο Βανκούβερ.

Τοποθεσία του ποταμού FraserΤοποθεσία του ποταμού Fraser

Ανάλυση των Καρέ
Σύμφωνα με την περιγραφή, το υπό εξέταση βίντεο έχει ληφθεί από το κατάστρωμα πλοίου της BC Ferries, δηλαδή της ακτοπλοϊκής εταιρείας που συνδέει το νησί του Βανκούβερ με την Βρετανική Κολομβία.

Τα παραπάνω επαληθεύονται από τις σημαίες που φέρει το εν λόγω πλοίο, οι οποίες εντοπίζονται στα ακόλουθα καρέ:

Η σημαία του Καναδά

Η σημαία του Καναδά

Η σημαία της ακτοπλοϊκής εταιρίας (BC Ferries) και η σημαία της Βρετανικής Κολομβίας.

Η σημαία της ακτοπλοϊκής εταιρίας (BC Ferries) και η σημαία της Βρετανικής Κολομβίας.

 

Ως εκ τούτου, η τοποθεσία λήψης ουδεμία σχέση έχει με τη Γη του Πυρός ή το ακρωτήρι Χορν, αλλά με το σημείο εκβολής του ποταμού Frazer, στη Τζόρτζια.

Το φαινόμενο
Σύμφωνα με ωκεανολόγους, η διαφορά των χρωμάτων ανάμεσα στα δύο σώματα νερού οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την εκβολή του στον πορθμό της Τζόρτζια, ο ποταμός Fraser μεταφέρει λάσπη και ίζημα. [πηγή 1][πηγή 2]

Ακολουθεί δορυφορική φωτογραφία του φαινομένου από τον Landsat 5:

Ημερομηνία λήψης: 7/9/2011Ημερομηνία λήψης: 7/9/2011

 

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως ούτε η φωτογραφία αλλά ούτε και το βίντεο που εντοπίζονται στα επίμαχα δημοσιεύματα σχετίζονται με “το σημείο ένωσης των Ωκεανών, στη Γη του Πυρός”.

Η φωτογραφία ελήφθη από τον φωτογράφο Kenton Doyle Smith στον Κόλπο της Αλάσκας, ενώ το βίντεο από την Maryan Pearson στον πορθμό της Τζόρτζια, όπου η εκβολή του ποταμού Frazer παίζει καθοριστικό ρόλο στο χρωματισμό των υδάτων. Κανένα από τα δύο σημεία δεν συνδέεται με τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ετσι, ζητούμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας για την, δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου.

Η συντακτική ομάδα του briefingnews.gr