Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

H Apple έδωσε τέλος στη διαμάχη με την Qualcomm-γιατί συμβιβάστηκε



Οι τεχνολογικοί κολοσσοί Apple και Qualcomm κρίνοντας ότι η μεταξύ τους νομική διαμάχη πληγώνει και τις δύο πλευρές, καταέληξαν σε έναν διακανονισμό- έκπληξη, με τον οποίο αποσύρουν όλες τις μεταξύ τους μηνύσεις και αγωγές. Το κλειδί για τη συμφωνία ήταν πιθανότατα οι μικροεπεξεργαστές πέμπτης γενιάς (5G). 

Αν επέμενε στην κόντρα με την Qualcomm, η Apple θα έπρεπε να περιμένει έως το 2020 προκειμένου να προμηθευτεί τέτοιου είδους επεξεργαστές από την Intel, μένοντας έτσι πίσω από τους μεγάλους ανταγωνιστές της όπως η κορεατική Samsung και η κινεζική Huawei. Mία άλλη λύση θα ήταν να προμηθευτεί από την Huawei, η οποία μόλις προ ημερών δήλωσε ανοιχτή στο ενδεχόμενο να πουλήσει μικροεπεξεργαστές στην Apple, που έως τώρα χρησιμοποιει μόνο στις δικές της συσκευές. Ωστόσο με την κινεζική εταιρεία να κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπία και αυτό δεν ήταν πολύ ελκυστική λύση. 

Η Apple κατηγορούσε την Qualcomm ότι χρεώνει υπερβολικά μεγάλα ποσά για την χρήση της τεχνολογίας της. κάνοντας κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά. Από την άλλη η Qualcomm υποστήριζε ότι με το να μην καταβάλλει το σύνολο των δικαιωμάτων η Apple ουσιαστικά παραβίαζε τις πατέντες της. Το διακύβευμα ήταν υψηλότατο όχι μόνο για την Apple, αλλά και για την κατασκευάστρια ημιαγωγών, αφού οι μηνύσεις έρχονταν ουσιαστικά να αμφισβητήσουν το μοντέλο αδειών για πατέντες στο οποίο στηρίζεται όλη η λειτουργία της. 

Ο διακανονισμός μεταξύ των δύο εταιρειών ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά την παρουσίαση των πρώτων επιχειρημάτων τους σε δίκη. Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρείες αναφέρουν ότι κατέληξαν σε συμφωνία άδειας για πατέντες, διάρκειας έξι ετών. Δεν δημοσιοποίησαν τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επεξεργαστές της Qualcomm θα χρησιμοποιηθούν ξανά στα νεότερα μοντέλα iPhone. 

Στον απόηχο της ανακοίνωσης η μετοχή της Qualcomm έκανε «άλμα» 23%, ενώ της Apple έμεινε σταθερή. Όπως σχολίαζαν αναλυτές, η αγορά ουσιαστικά θεώρησε την εξέλιξη νίκη της πρώτης και αναγνώριση της Apple ότι θα πρέπει να συμβιβαστεί ή να ξεμείνει από επιλογές στην κρίσμη μάχη του 5G.