Σημαντική εξέλιξη αναμένεται να δει και το 2016 η κυβερνοκατασκοπεία/ ψηφιακή κατασκοπεία: Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, αρχικά, θα υπάρξει μια δραματική αλλαγή στον τρόπο δόμησης και λειτουργίας των φορέων επιθέσεων APT (Advanced Persistent Threat).
Αναμένεται να παρατηρηθεί μειωμένη έμφαση στην «επιμονή» και μεγαλύτερη εστίαση σε κακόβουλα προγράμματα που είτε εγκαθίστανται στη μνήμη των συσκευών ή δεν δημιουργούν φακέλους, ώστε να μειώνονται τα ίχνη που αφήνουν σε ένα μολυσμένο σύστημα και να αποφεύγεται ο εντοπισμός τους.
Εκτός αυτού, εκτιμάται ότι οι φορείς αυτοί θα έχουν μικρότερη ανάγκη να επιδείξουν ανώτερες ψηφιακές δεξιότητες. Συνεπώς, η απόδοση μιας «επένδυσης» σε τέτοια μέσα θα καθορίσει μεγάλο μέρος της σχετικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων για τους επιτιθέμενους, που υποστηρίζονται από κράτη.
Πιο μακροπρόθεσμα εκτιμάται ότι θα μπουν στον χώρο πιο πολλοί νέοι «παίκτες», καθώς και ότι θα αυξηθούν οι ψηφιακοί «μισθοφόροι», που θα προσφέρουν εξειδικευμένες γνώσεις σε οποιονδήποτε είναι διατεθειμένος να πληρώσει, ενώ θα πωλούν και ψηφιακή πρόσβαση σε υψηλόβαθμα θύματα.
Τα ransomware προγράμματα αναμένεται να κερδίσουν περισσότερο έδαφος σε σχέση με τα τραπεζικά Trojan και θα επεκταθούν σε νέους τομείς, όπως οι συσκευές με λογισμικό OS X, που συχνά τις κατέχουν πλουσιότεροι και επομένως πιο κερδοφόροι στόχοι, αλλά και γενικότερα οι φορητές συσκευές και το Internet-of-Things.
Ολοένα και πιο ελκυστικούς στόχους αναμένεται να αποτελούν τα συστήματα πληρωμών, όπως το ApplePay και το AndroidPay, καθώς και τα χρηματιστήρια. Ακόμη, αναμένεται αύξηση των επιθέσεων DOXing, δηλαδή των επιθέσεων δημόσιας διαπόμπευσης και εκβιασμού.