Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 -

Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού



Η Προστατευόμενη Περιοχή Χελμού-Βουραϊκού από τον Οκτώβριο του 2009 είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων (EGN) και του παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων (GGN) υπό την στήριξη της UNESCO, με υποβολή πρότασης από τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού.

Το γεωπάρκο Χελμού Βουραϊκού στόχο έχει να αναδείξει τους σημαντικούς γεώτοπους του Εθνικού Πάρκου δηλαδή γεωλογικές περιοχές που έχουν ιδιαίτερη επιστημονική, αισθητική, εκπαιδευτική αξία αλλά και αρχαιολογικό, οικολογικό, ιστορικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Η προώθηση δράσεων εναλλακτικού τουρισμού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος σε αυτούς τους γεώτοπους βρήκε την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Καλαβρύτων, με το Χιονοδρομικό Κέντρο και το Σπήλαιο των Λιμνών και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας – Ακράτας. Μετά από τις επιτυχημένες αξιολογήσεις (2013 και 2015) η περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού εντάσσεται και επίσημα στα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO».

Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού της UNESCO καλύπτει έκταση 647 τ.χλμ. και εκτείνεται στους Νομούς Αχαϊας και Κορινθίας στη Β. Πελοπόννησο. Παρουσιάζει μια ξεχωριστή γεωλογική ιστορία, ενώ φιλοξενεί μοναδικά τοπία, σημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και άρτιες επιστημονικές, εκπαιδευτικές και τουριστικές υποδομές όπως τις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου, το Σπήλαιο των Λιμνών, τις πηγές του Αροάνιου ποταμού στο Πλανητέρο, το Φαράγγι του Βουραϊκού Ποταμού με τον μοναδικό οδοντωτό σιδηρόδρμο Διακοφτού – Καλαβρύτων, τη λίμνη Τσιβλού, τη λίμνη Δόξας, τις εγκαταστάσεις του Περιβαλλοντικού Κέντρου Κλειτορίας – Ακράτας στην Κλειτορία, το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος κλπ.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται στην βόρεια πύλη εισόδου του Χελμού, μιας πολύ σημαντικής περιοχής του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού. Η «Νεφέλη», η μεγαλύτερη σε μήκος πίστα (2.355 μέτρα) καθώς και οι υπόλοιπες πίστες βρίσκονται πάνω στους λευκούς Δολομίτες και μαύρους Ασβεστόλιθους ηλικίας 140 εκατομμύριων χρόνων.

Το χειμώνα, το πυκνό χιόνι καλύπτει το γεωλογικό υπόστρωμα και η περιοχή μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο με όλες τις απαραίτητες υποδομές. Την άνοιξη, η φύση αναλαμβάνει, αποκαλύπτονται γεωλογικές μορφές, τα σπάνια ενδημικά φυτά ζωντανεύουν και η Στύγα με το περίσσιο νερό ξεδιψά τους τυχερούς ορειβάτες που θα ακολουθήσουν το μονοπάτι προς αυτήν.

Το καλοκάιρι μπορεί οι πίστες να είναι ανενεργές, όμως οι ποδηλατικές ορεινές διαδρομές ξαναζωντανεύουν το βουνό. Όλες αυτές οι φυσικές ομορφιές και με τη βοήθεια του Φορέα Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού, δίνουν το κίνητρο στους επισκέπτες του Χιονοδρομικού Κέντρου να έρχονται στον Χελμό όλες τις εποχές του έτους για διασκέδαση και γνωριμία με το αλπικό περιβάλλον! Όπως είπε και ο Σωκράτης «Πήγαινε να δεις ένα ακρωτήρι, ένα βουνό, μια θάλασσα κι ένα ποτάμι και τα είδες όλα!»

Μέσα και από την σπουδαία αυτή επιτυχία της αναγνώρισης των περιοχών από τον παγκόσμιο οργανισμό της UNESCΟ, πολλαπλασιάζονται οι μοναδικές ευκαιρίες και δυνατότητες που ανοίγονται «μέσω της προβολής και της ορθολογικής τους διαχείρισης για την ανάδειξή τους σε τουριστικούς προορισμούς αριστείας για την προσέλκυση τουρισμού ποιότητας και τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.