Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κοντινοί προορισμοί για να αποδράσεις αυτό το καλοκαίρι



Για εσάς που δεν αντέχετε άλλο εντός των τειχών, ξεφύγετε από τη μονοτονία της καθημερινότητας, με μια μονοήμερη εκδρομή ή γιατί όχι και κάτι παραπάνω. Επιλέξτε κάποιον από τους προορισμούς που σας ταιριάζει, μια ανάσα από την Αθήνα.

Οι σύντομες αποδράσεις δεν χρειάζονται ιδιαίτερο σχεδιασμό και σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα πολυέξοδες. Πάρτε την παρέα σας και ξεκινήστε μια μίνι περιήγηση σε μέρη και αξιοθέατα.

Πάμε λοιπόν:

Αγκίστρι

Πνιγμένο μέσα στο πράσινο και με καταγάλανα νερά, το Αγκίστρι αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο απέχοντας μόνο 55 λεπτά από τον Πειραιά. Δεν το αποκαλούν άλλωστε τυχαία «Διαμάντι του Σαρωνικού».

Το Αγκίστρι προσφέρεται για χαλαρά, ξεκούραστα Σαββατοκύριακα. αλλά και για μονοήμερες αποδράσεις, λόγω της πολύ κοντινής του απόστασης από τον Πειραιά.

Παραδοσιακό χρώμα, καταπράσινα πευκοδάση, αμμουδερές παραλίες, καταγάλανα νερά, ωραίο φαγητό με θέα την ανοιχτή θάλασσα, ησυχία αλλά και νυχτερινή ζωή είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα του.

Για να περιηγηθείτε στο νησί μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατα και μοτοποδήλατα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ταξί, λεωφορείο ή το τουριστικό τρενάκι.

 

Για εσάς που σας αναζωογονεί η πεζοπορία μπορείτε να περπατήσετε στα μονοπάτια του δάσους του νησιού ή να πάτε από το ένα χωριό στο άλλο με πεζοπορία, αφού οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές.

Επίσης αξίζει να κάνετε τον περίπλου του νησιού με το σκάφος σας ή με μια βάρκα που θα νοικιάσετε.

Η μαγευτική παραλία της Χαλικιάδας με πεντακάθαρα νερά και χοντρό βότσαλο κατακλύζεται από ελέυθερους κατασκηνωτές. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με τα πόδια, για να φτάσετε ακολουθείτε μια διαδρομή 500 μ. μέσα στα πεύκα και χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα το σημείο κατάβασης προς την παραλία. Τα νερά στην αρχή είναι ρηχά και μετά από 5 μ. γίνονται αρκετά βαθιά.

 

Άλλη αξιόλογη παραλία είναι η Δαργωνέρα, η οποία είναι οργανωμένη και διαθέτει καντίνα από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε καφέ, αναψυκτικά, παγωτά, τοστ και σουβλάκια. Η πρόσβαση εδώ είναι πιο εύκολη, μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου.

Φυσικά για όσους δεν επιθυμείτε να κάνετε ελεύθερο camping, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές για τη διαμονή σας.

Ναύπλιο

Σε 1 ώρα και 40 λεπτά μπορείτε να βρεθείτε στην πιο γοητευτική πόλη της Πελοποννήσου.

Οι συστάσεις για το Ναύπλιο δεν είναι απαραίτητες, καθώς πρόκειται για έναν all time classic προορισμό για ζευγάρια, για οικογένειες και για παρέες.

Από τα γραφικά σοκάκια και τα βενετσιάνικα σπίτια, μέχρι το Παλαμήδη και το λιμάνι, το Ναύπλιο ίσως σας δελεάσει να παρατείνετε την παραμονή σας.

 

Στην κουκλίστικη παλιά πόλη του Ναυπλίου, με τη διατηρητέα αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και τα δύο ενετικά κάστρα που τη στεφανώνουν, την Ακροναυπλία και το Παλαμήδι, είναι διάχυτη η αύρα της πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους.

Θαυμάστε την πόλη από ψηλά ανεβαίνοντας τα –999 κατά την παράδοση 857 κατ’ άλλους– σκαλιά που οδηγούν στο επιβλητικό Παλαμήδι που ορθώνεται πάνω σε έναν τεράστιο γκρίζο βράχο και αγναντεύει τη θάλασσα.

 

Από την Ακροναυπλία η θέα στην πόλη είναι εξίσου εντυπωσιακή, ενώ αν ακολουθήσετε τον πεζόδρομο της Αρβανιτιάς που περιζώνει το βράχο της Ακροναυπλίας, θα κάνετε μια ειδυλλιακή βόλτα με τη θάλασσα κάτω από τα πόδια σας.

Σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά, διάσπαρτα μέσα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, θα βρείτε όμορφους ξενώνες.

Ο πυρήνας της παλιάς πόλης απλώνεται πίσω από τις ακτές Μπουμπουλίνας και Μιαούλη, που είναι γεμάτες cafe-bars και ταβέρνες με υπέροχη θέα απέναντι στο Μπούρτζι, το μικρό ξερονήσι με το ομώνυμο ενετικό φρούριο.

Ο κεντρικός πεζόδρομος της Βασιλέως Κωνσταντίνου θα γίνει σημείο αναφοράς σε κάθε περιήγησή σας στην παλιά πόλη, καθώς τη διασχίζει σχεδόν ολόκληρη και καταλήγει στη λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος, το σημείο συνάντησης που θυμίζει έντονα ιταλική piazza.

 

Εδώ βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βουλευτικόν που στέγασε το πρώτο κοινοβούλιο του ελεύθερου ελληνικού κράτους και το Παλιό Τζαμί.

Τα παραδοσιακά ταβερνεία καταλαμβάνουν όλο το μήκος της οδού Σταϊκοπούλου (παράλληλη στη Β. Κωνσταντίνου), στο τέρμα της οποίας βρίσκεται το Μουσείο Κομπολογιού.

Τα σοκάκια γύρω από αυτόν το δρόμο προσφέρονται για να χαθείς: είναι γεμάτα τουρκικές κρήνες και χαμάμ –ενθύμια της τουρκικής κυριαρχίας– και ιστορικές εκκλησίες.

Τα δυο καταπράσινα πάρκα, του Κολοκοτρώνη και του ΟΣΕ, που καλωσορίζουν τους επισκέπτες στην είσοδο της πόλης, προσφέρονται για αγχολυτικούς περιπάτους.

Κύθνος

Είναι πραγματικά παράξενο όταν σκέφτεσαι πώς είναι δυνατόν ένα κυκλαδονήσι τόσο κοντά στην πυκνοκατοικημένη Αττική και στην πρωτεύουσα να παραμένει ακόμα ένας από τους λιγοστούς ανεξερεύνητους παραδείσους στο Αιγαίο.

Η Κύθνος απέχει 56 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά, μια απόσταση που με τα σύγχρονα πλοία που προσεγγίζουν το νησί καλύπτεται μέσα σε 2 ώρες και 40 λεπτά. Από το λιμάνι του Λαυρίου η απόσταση καλύπτεται μέσα σε 2 ώρες.

 

Γνωρίζοντας την Κύθνο δε θα σας προκαλέσει έκπληξη η εκδοχή πως πήρε το όνομά της από το ρήμα «κεύθω» που σημαίνει κρύβω. Γιατί είναι αμέτρητες «οι κρυμμένες» ομορφιές του νησιού, που διατήρησε το αιγαιοπελαγίτικο χαρακτήρα του. Με μακραίωνη ιστορία που χάνεται στη Μεσολιθική εποχή, η Κύθνος, σεμνή και φιλόξενη, απρόσμενα όμορφη και ήρεμη, σας υποδέχεται στα μέρη της.

 

Γραφικά χωριουδάκια με λιθόστρωτα καλντερίμια και ολάνθιστες αυλές, ξωκκλήσια που προβάλλουν ταπεινά σε κάβους και λόγγους, μια μεγάλη ακτογραμμή που περιλαμβάνει εκατό όρμους και ορμίσκους, όλοι κατάλληλοι για κολύμπι, σπήλαια που κατοικούν νεράιδες και ξωτικά, κάστρα που προφύλασσαν από εχθρούς και πάρθηκαν με προδοσία!

Τα δαντελωτά ακρογιάλια, τα πανέμορφα τοπία, τα χρυσοκόκκινα ηλιοβασιλέματα, τους ευωδιαστούς ανθόκηπους, τις κατάλευκες εκκλησιές, τα παραδοσιακά σπίτια με τις κόκκινες σκεπές, τα γραφικά σοκάκια, τους μοναχικούς ανεμόμυλους, την πανάρχαια ιστορία του, τα αρχαιολογικά του ευρήματα, τα ιαματικά του λουτρά, τους χαρούμενους και φιλόξενους κατοίκους.

 

Και από την άλλη μυρωδιές ρίγανης και θυμαριού, μύλοι που προκαλούν τους αέρηδες του Αιγαίου να τους γυρίσουν και μοναχικοί φάροι που με το φως τους σκορπούσαν ασφάλεια και ελπίδα. Αυτή είναι η Κύθνος, ένα ζωντανό παραμύθι που σας καλεί να το ζήσετε παρέα με τους φιλόξενους και ανοιχτόκαρδους κατοίκους, ένα νησί πρόσφορο να το ερωτευτείτε.

Χαλκίδα

Μία ώρα από την Αθήνα, έχει «ανακηρυχτεί» τα τελευταία χρόνια νέο προάστιο της πρωτεύουσας.

Ταβερνάκια με ούζα και μεζέδες για κυριακάτικες εξορμήσεις, ωραίες παραλίες προς Βορρά και Νότο (Δροσιά, Λουκίσσια κ.ά.) με καθαρά νερά και αμμουδιές και μια αίσθηση ότι η πόλη ζει σε ρυθμό μόνιμων διακοπών.

 

Ο εθνικός δρόμος περνάει από τη νέα κρεμαστή γέφυρα αλλά η παλιά συρταρωτή γέφυρα Νεγκρεπόντε (μαύρη γέφυρα την έλεγαν οι Βενετσιάνοι) έχει άλλη χάρη.

Από εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την αλλαγή της κατεύθυνσης των νερών του Ευρίπου κάθε έξι ώρες, κλασική οικογενειακή ατραξιόν της δεκαετίας του ’70.

 

Προτού φτάσετε στο κέντρο, κάντε μια παράκαμψη από τον αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας και την ομώνυμη παραλία όπου συγκεντρώνονται πολλοί Αθηναίοι τα καλοκαίρια.

Η Χαλκίδα έχει το πλεονέκτημα να εκτείνεται κατά μήκος της ακτής, οπότε δεν θα χαθείτε στα στενά, αρκεί να ακολουθήσετε τις πινακίδες.

 

Στην περιφερειακή οδό θα συναντήσετε και το ρωμαϊκό υδραγωγείο, γνωστό ως Καμάρες, με δώδεκα αψίδες, που διατηρούνται ακέραιες.

Λουτράκι

Διάσημη λουτρόπολη, μόλις 80 χιλιόμετρα από την Αθήνα, με αρκετούς μόνιμους κατοίκους και τουριστική υποδομή που διαρκώς ανανεώνεται.

 

Ο πάλαι ποτέ κοσμοπολίτικος οικισμός παραμένει ένα ζωντανό παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο, όλες τις εποχές του χρόνου, με οργανωμένη πλαζ, σύγχρονα και ρετρό ξενοδοχεία και παρεϊστικα ταβερνάκια κατά μήκος της κλασικής περατζάδας και βέβαια καζίνο.

 

Μια όμορφη βόλτα μετά το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα (14ος αιώνας), θα σας φέρει σ’ έναν πανέμορφο πεζόδρομο με φοίνικες στην περιοχή της παλιάς λουτρόπολης, στη βόρεια έξοδο της πόλης.

Όσο απομακρύνεστε από την πόλη τόσο πλησιάζετε προς τους φυσικούς καταρράκτες, την ευχάριστη έκπληξη που σας περιμένει στην πλατεία Ζωοδόχου Πηγής.

 

Προηγουμένως επιβάλλεται μια στάση στο κέντρο ποσιθεραπείας των Ιαματικών Πηγών Λουτρακίου, ενώ το Νέο Υδροθεραπευτήριο της πόλης υιοθετεί το προφίλ ενός σύγχρονου spa πάντα με το διάσημο ιαματικό νερό.

Άνδρος

Μοναδική αρχιτεκτονική, πλούσια φύση, «παρθένες» παραλίες. Το νησί των εφοπλιστών και των καπεταναίων με τους αμέτρητους θησαυρούς.

 

Αν αγαπάτε τις ανακαλύψεις, στην Άνδρο, το νησί αυτό των Κυκλάδων θα βρείτε τον παράδεισό σας.

Μόλις 2 ώρες από το λιμάνι της Ραφήνας, η Άνδρος αποτελεί ένα από τα λιγότερο προβεβλημένα, αλλά και τα πλέον όμορφα και ανεξερεύνητα νησιά των Κυκλάδων.

 

Εδώ θα θαυμάσετε επιβλητικά σπίτια εφοπλιστών και καπετάνιων, ενετικά κάστρα, παλιά μοναστήρια, περιστεριώνες και νερόμυλους –αληθινά έργα τέχνης.

Θα απολαύσετε καταπράσινα τοπία και καταρράκτες. Θα κολυμπήσετε σε χρυσαφένιες παραλίες, όπως αυτή της Άχλας, ενώ στης Γριάς το Πήδημα θα αναμετρηθείτε με τον τεράστιο μονόλιθο, σύρριζα στο νερό.

 

Η Άνδρος κρύβει αμέτρητους θησαυρούς και στιγμές που θα σας κάνουν να εύχεστε οι διακοπές σας εδώ να μπορούσαν να κρατήσουν για πάντα.