Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Κοντινές αποδράσεις δίπλα στη Θάλασσα μια ανάσα από την Αθήνα..



Αν δεν έχετε διάθεση για τριήμερη εξόρμηση αλλά θέλετε να αποδράσετε έστω και για λίγο από το κλεινόν άστυ, ακολουθούν τέσσερις τέλειες προτάσεις για ημερήσιες αποδράσεις από την Αθήνα με θαλασσινή αύρα.

Η Χαλκίδα, η Σαλαμίνα, η Αίγινα και το Ναύπλιο προσφέρουν όλο το «πακέτο» για μια μίνι εκδρομή που τα έχει όλα. Βόλτες δίπλα στη θάλασσα, μεζεδάκια πάνω στο κύμα και γνωριμία με την ιστορία στα όσα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας.

Χαλκίδα

Μια ωρίτσα μακριά από την Αθήνα, η φιλόξενη και πάντα ζωντανή Χαλκίδα είναι ό,τι πρέπει για χαλαρές βόλτες δίπλα στη θάλασσα. Όταν φτάνει ο επισκέπτης στην πόλη από την καινούρια γέφυρα, βρίσκεται αντιμέτωπος με την εικόνα της να χωρίζεται στα δύο, η μισή  να πατά στη Στερεά Ελλάδα και η άλλη μισή στην Εύβοια. Και η μια της όψη στα μικρά λιμανάκια και τα σοκάκια για τα οποία έγραφε ο Σκαρίμπας και η άλλη στα πολύχρωμα φώτα και τη νυχτερινή ζωή με φόντο τη θάλασσα.

Η βόλτα στον παραλιακό δρόμο ανταμείβει τον επισκέπτη, ενώ από τα αξιοθέατα που αξίζει να δεις από κοντά είναι το επιβλητικό Δημαρχείο και το περίφημο Κόκκινο Σπίτι της οικογένειας Μάλλιου. Στα όσα πρέπει να βιώσει κανείς εδώ η τσιπουροκατάνυξη σε κάποιο από τα μεζεδοπωλεία στη Νέα Αρτάκη.

Σαλαμίνα

Κοντινός προορισμός (απέχει μόλις 15 λεπτά από το Πέραμα) και ταυτόχρονα οικονομικός, με πευκόφυτα δάση, όμορφες παραλίες, μοναστήρια και αρχαιολογικούς χώρους, το βορειότερο και μεγαλύτερο σε έκταση νησί του Αργοσαρωνικού, η Σαλαμίνα, είναι μια καλή ιδέα για budget αποδράσεις-αστραπή. Ατενίστε το νησί από τον λόφο στον οποίο δεσπόζουν το Ευριπίδειο Θέατρο και η εκκλησία της Παναγίας της Ελευθερώτριας και αφήστε το βλέμμα σας να ταξιδέψει μέχρι την Ελευσίνα και την Αθήνα.

Οι πιο τολμηροί για μπάνιο επιλέξτε τις παραλίες Ψιλή Άμμος, Περιστέρια, Σατερλί και Ηλιακτή. Στα Κανάκια θα έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε στο δάσος ή να φτάσετε στο χώρο που θα βουτήξετε με τα ποδήλατά σας.

Αίγινα

Το πιο κοντινό νησί στην Αθήνα και κλασική λύση για ημερήσιες εκδρομές, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, όταν ο καιρός το επιτρέπει. Η Αίγινα, το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί του Αργοσαρωνικού σας υποδέχεται στο γραφικό λιμανάκι της πρωτεύουσάς της, υποσχόμενη μια όμορφη εμπειρία. Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς είναι το κατάλευκο εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα που καλωσορίζει τους επισκέπτες, ενώ καΐκια και ψαροταβέρνες συμπληρώνουν γραφικά τα νεοκλασικά και τα μνημεία.

Η παλιά πρωτεύουσα της Αίγινας είναι η Παλαιοχώρα. Αποκαλείται και νησιωτικός Μυστράς, ενώ είναι σκαρφαλωμένη μακριά από τη θάλασσα, για προστασία από τους πειρατές. Πινελιά που θυμίζει Κυκλάδες είναι η Πέρδικα, το όμορφο λιμανάκι του νησιού, με «θέα» το νησάκι Μονή.

Ναύπλιο

Μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, χαρακτηρίστηκε από τους Ενετούς κατακτητές ως η «Νάπολη της Ανατολής», με τους περισσότερους να την γνωρίζουν ως την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους το 1828-1833, επί Ιωάννη Καποδίστρια.

Σήμερα το Ναύπλιο αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, με πλούσια ιστορία και σπουδαία μνημεία και αξιοθέατα. Σημεία αναφορά της το περίφημο Παλαμήδι, το πολυφωτογραφημένο Μπούρτζι και η κεντρική Πλατεία Συντάγματος με το Αρχαιολογικό Μουσείο.