Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Ιτέα, στην αγκαλιά του Κορινθιακού



Λέγεται πως πήρε το όνομά της από τις πολλές ιτιές, που κάποτε φύτρωναν στην περιοχή. Γι’ αυτό και, έως και σήμερα, πολλοί ντόπιοι την αποκαλούν Ιτιά και όχι Ιτέα.

Η όμορφη παραλιακή κωμόπολη πάντως, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 13 χιλιομέτρων από την Άμφισσα, αποτελεί το επίνειό της και βρίσκεται στο άκρο του μεγάλου ελαιώνα της.

Με φόντο τη Γκιώνα και τον Παρνασσό, εκτιμάται πως ιδρύθηκε περί τα 1830 και αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι του νομού Φωκίδας. Η μαρίνα της έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού 250 σκαφών.

Άνετη και λειτουργική, με δεντροφυτεμένες πλατείες και τον όμορφο παραλιακό της δρόμο, με θέα τον Κορινθιακό και την Πελοπόννησο, η Ιτέα είναι αγαπημένος προορισμός και γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.

Στον όρμο Αγκάλης  έγινε η περίφημη «Ναυμαχία της Σκάλας των Σαλώνων» με τον πλοίαρχο Φρανκ Άμπνεϋ Άστιγξ επικεφαλής της ελληνικής ναυτικής δύναμης να κυβερνά το πρώτο ατμοκίνητο πλοίο, την «Καρτερία», και να βυθίζει ολόκληρη την τουρκική ναυαρχίδα.

Στην είσοδο του κόλπου της Ιτέας θα αντικρίσετε το πανέμορφο νησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου με το ομώνυμο εκκλησάκι.

ΙΤΕΑ

ΙΤΕΑΙΤΕΑΙΤΕΑΙΤΕΑΙΤΕΑ

shutterstock710674255