Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πώς θα μειώσουμε άμεσα τη ζάχαρη στο παιδί μας



Ένα γιαούρτι με γεύση και ένα φλιτζάνι σοκολατούχο γάλα ισούνται με 24 γραμμάρια ζάχαρης. Αν του δώσετε ένα μικρό μπράουνι μετά το βραδινό, έχουμε άλλη τόση ποσότητα. Αν και τα 50 γραμμάρια δεν ακούγονται πολλά, μιλάμε για σχεδόν 15 κουταλάκια σε ημερήσια βάση. Και σκεφτείτε ότι εδώ δεν συνυπολογίζεται η ζάχαρη που βρίσκεται στα φρούτα, το απλό γάλα και τους χυμούς.

 

Πώς θα αναλάβετε δράση

Πριν αλλάξετε ο,τιδήποτε στα οικογενειακά γεύματα, να θυμάστε τι αντιμετωπίζετε. Τα παιδιά είναι βιολογικά προγραμματισμένα να προτιμούν υψηλότερα επίπεδα γλυκιάς γεύσης από τους ενήλικες. Εφόσον όμως παραμονεύουν πολλά προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τη ζάχαρη (διαβήτης και καρδιακή νόσος), πρέπει να κάνουμε μικρές αλλαγές ώστε να μειώσουμε το ποσοστό ζάχαρης που δίνουμε στα παιδιά και να τους δείξουμε στην πράξη πώς να κάνουν το ίδιο μακροπρόθεσμα.

 

1η εβδομάδα: ανανέωση πρωινού

Ξεκινήστε από τα αυγά. Ένα πρωινό βασισμένο στην πρωτεΐνη ικανοποιεί την πείνα περισσότερο από τους υδατάνθρακες. Μπορείτε να φτιάξετε μάφιν αυγού με ψιλοκομμένα λαχανικά μέσα.

Αφήστε τη μαρμελάδα και τα σιρόπια για ειδικές περιστάσεις και προτιμήστε φιστικοβούτυρο, κότατζ, ρικότα ή κρέμα τυριού.

Αντικαταστήστε τα δημητριακά με βρώμη σε συνδυασμό με φρέσκα φρούτα

 

2η εβδομάδα: ξανασκεφτείτε τις συνήθειές σας σε επιδόρπιο.

Μία καλή αρχή είναι να σταματήσετε να αγοράζετε έτοιμα γλυκά και να δοκιμάσετε δικές σας συνταγές με λιγότερη ζάχαρη ή έξυπνα υποκατάστατα, όπως το μέλι. Επίσης, μην κάνετε το γλυκό να φαίνεται τόσο σημαντικό στα μάτια του παιδιού και σερβίρετέ το μαζί με τα λαχανικά του, αλλά σε μικρή ποσότητα. Τα φρούτα μετρούν επίσης σαν επιδόρπιο και θα πρέπει να είναι η πρωταρχική σας επιλογή.

 

3η εβδομάδα: ψάξτε το ψυγείο και τα ντουλάπια για ζάχαρη

Η ζάχαρη βρίσκεται και σε πιο ‘ύπουλες’ τροφές, όπως οι ζωμοί κοτόπουλου, η έτοιμη σάλτσα ζυμαρικών αλλά και οι σος σαλάτας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φανείτε πιο προσεκτική στην επιλογή τροφών όταν ψωνίζετε και να ελέγχετε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

 

4η εβδομάδα: ξανασκεφτείτε τα ροφήματα

Ο βασικός μας στόχος είναι να δίνουμε στο παιδί κυρίως νερό. Μπορείτε να προμηθευτείτε μικρά μπουκαλάκια για να μπορεί να τα μεταφέρει εύκολα όπου πηγαίνει. Περιορίστε την ποσότητα του χυμού που του δίνετε σε ένα ποτηράκι κάθε πρωί και δώστε του αναψυκτικά σε ειδικές περιπτώσεις. Τέλος, αποφύγετε το σοκολατούχο και δώστε του την απλή εκδοχή.