Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πρώην αστυνομικός κρίθηκε ένοχος για 78 φόνους στη Ρωσία



Ένοχος για 78 φόνους κρίθηκε πλέον ένας πρώην αστυνομικός, που θεωρείται ο μεγαλύτερος serial killer στην πρόσφατη ιστορία της Ρωσίας.

Ο Μιχαήλ Ποπκόφ, 54 ετών, είχε ονομαστεί ως «ο μανιακός του Ανγκάρσκ», καθώς σκότωνε γυναίκες με τσεκούρι ή σφυρί, όπως είχε αφηγηθεί τον Δεκέμβριο του 2017 στον ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Meduza. Τα θύματά του ήταν πόρνες, ως επί το πλείστον, αλλά όχι αποκλειστικά, ηλικίας 16-40 ετών, ενώ μόνον ένας ήταν άντρας, που ήταν επίσης αστυνομικός.

Το 2015 ο Ποπκόφ είχε καταδικαστεί σε ισόβια για τον φόνο 22 γυναικών. Σήμερα, ένα δικαστήριο του Ιρκούτσκ, στα παράλια της Βαϊκάλης στη Σιβηρία, τον έκρινε σήμερα ένοχο για άλλους 56 φόνους από το 1992 έως το 2007 και τον καταδίκασε σε μια δεύτερη ποινή ισοβίων.

 

Πώς κατάφερνε να παρασύρει τα θύματά του

Ο Ποπκόφ καλούσε τα θύματά του να επιβιβαστούν στο αυτοκίνητό του τη νύχτα. Μερικά θύματα βιάστηκαν, ενώ μερικές φορές, χρησιμοποιούσε και το αστυνομικό όχημα πέραν των ωρών υπηρεσίας.

Ο ίδιος περιέγραφε τον εαυτό του σαν έναν «καθαριστή» που καθάριζε την πόλη από τις πόρνες της.

Αφού χτυπούσε τα θύματά του με σφυρί ή τσεκούρι, τα εγκατέλειπε σε δάση, σε νεκροταφεία ή στην άκρη δρόμων. Μόνο δύο γυναίκες είχαν καταφέρει να επιζήσουν των επιθέσεών του, βαριά τραυματισμένες.

Σύμφωνα με την εισαγγελία του Ιρκούτς, ο Μιχαήλ Ποπκόφ είχε «παθολογική ανάγκη να σκοτώνει ανθρώπους».

Εμφανίστηκε στο δικαστήριο με κατεβασμένο το κεφάλι

Ο πρώην αστυνομικός, όπως έδειξαν τα πλάνα που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση, εμφανίσθηκε στο δικαστήριο με τη φόρμα της φυλακής και κατεβασμένο το κεφάλι. Μετά την καταδίκη του, θα μεταχθεί σε φυλακή στην οποία κρατούνται οι ισοβίτες, επονομάζεται «Μαύρο Δελφίνι» και βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν.

 

Μετείχε σε έρευνες για ορισμένα από τα εγκλήματά του

Ο Ποπκόφ είχε καταδικαστεί για πρώτη φορά το 2015 για τον φόνο και τον βιασμό 22 γυναικών. Στη συνέχεια ομολόγησε άλλους 59 φόνους, όμως η αστυνομία δεν μπόρεσε να αποδείξει τη διάπραξη τριών εξ αυτών. Κρίθηκε επίσης ένοχος για τον βιασμό δέκα εκ των θυμάτων του.

Κατά την περίοδο που ήταν αστυνομκός, ο Ποπκόφ είχε μετάσχει στις έρευνες για ορισμένα από τα εγκλήματα που είχε διαπράξει, θέλοντας να αποφύγει τις υποψίες.

Οι ερευνητές υποψιάζονταν ωστόσο πως κάποιος αστυνομικός ευθυνόταν για τα εγκλήματα αυτά που είχαν προκαλέσει φρίκη στην περιοχή, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο κάλυπτε επιμελώς τα ίχνη του έπειτα από κάθε φόνο.

Συνελήφθη τελικά το 2012 στο Βλαδιβοστόκ (ρωσική Άπω Αν ατολή), καθώς εντοπίσθηκε έπειτα από μια έρευνα σε μεγάλη κλίμακα, η οποία περιλάμβανε αναλύσεις DNA κατοίκων το αυτοκίνητο των οποίων ανταποκρινόταν στα ίχνη ελαστικών που είχαν βρεθεί στους τόπους των εγκλημάτων.