Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ο «εξολοθρευτής» της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας



Ενδιαφέρον για την εξαγορά απ' τη Ρωσία του νέου τεθωρακισμένου οχήματος που ανέπτυξε με την ονομασία «BMPT 2 » ή «Εξολοθρευτής 2» έχουν επιδείξει αρκετές χώρες, σύμφωνα με ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Μεταξύ αυτών, σύμφωνα πάντα με το Sputnik, το Ισραήλ και η Συρία στα εδάφη της οποίας δοκιμάζεται από τον περασμένο Ιούνιο.

Ακολουθούν φωτογραφίες με τις δυνατότητες του νέου τεθωρακισμένου οχήματος: 

Η Ρωσία πρωτοεμφάνισε το μοντέλο το 2013

terminator 2

Κύριος σκοπός του είναι να προστατεύει άλλα τεθωρακισμένα, ειδικά στις αστικές περιοχές, και σχεδιάστηκε μετά τους πολέμους στην Τσετσενία και το Αφγανιστάν όπου τα ρωσικά τανκς επλήγησαν σημαντικά απ' τα πυραυλικά και αντιαρματικά συστήματα άμυνας

terminator 3

Διαθέτει εντυπωσιακή γκάμα οπλισμού που συμπεριλαμβάνει δύο πυροβόλα 2A42 των 30 mm, τέσσερις εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων 9M120 “Ataka-T” 130mm και ένα οπλοπολυβόλο PKTM των 7.62mm

terminator 4

Τα δύο πυροβόλα 2A42 των 30mm μπορούν να ρίξουν 800 βλήματα το λεπτό σε απόσταση έως 3,6 χλμ και οι πύραυλοι 9M120 “Ataka-T” των 130mm να διαπεράσει θωράκιση που φθάνει τα εξήντα εκατοστά.

terminator 5

Επίσης διαθέτει νυχτερινή όραση, λέιζερ που υπολογίζει τις αποστάσεις καθώς και ένα σύστημα λέιζερ που κατευθύνει τους πυραύλους.

terminator 6

Αν και ο οπλισμός του συνολικά είναι εντυπωσιακός, ίσως το πιο σημαντικό απ' όλα, το οποίο μάλιστα δεν διαθέτει άλλο ανάλογο όχημα μάχης, είναι η υψηλή θέση του πύργου του.

terminator 7

Τόσο όσο χρειάζεται ώστε να χρησιμοποιεί τα όπλα του από θέσεις που δεν είναι τόσο εκτεθειμένες στα εχθρικά πυρά.

terminator 8

Το πλήρωμα έχει μειωθεί στα τρία άτομα από πέντε που απαιτούσε ο «Εξολοθρευτής 1».

terminator 9

Το πρώτο μοντέλο του «Εξολοθρευτή 1» είχε παρουσιαστεί στα τέλη της δεκαετίας του '90

terminator 10

Αν και ο «Εξολοθρευτής 2» είναι πιο ελαφρύς, φθηνότερος και πιο εύκολος στο χειρισμό σε σχέση με τον πρώτο, έχει όμως και ένα μειονέκτημα. Χτυπά κάθε φορά κατά ενός στόχου ενώ το προηγούμενο μοντέλο είχε τη δυνατότητα να χτυπήσει παράλληλα κατά τριών στόχων.

terminator 11

Στη Συρία έχει εμφανιστεί στις κάμερες μόνο ένα ετοιμοπόλεμο μοντέλο και αυτό συνήθως σε επισκέψεις του Προέδρου Άσαντ.

terminator 12

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι προετοιμάζεται και τρίτη βερσιόν. Ήδη κυκλοφορεί το Τ-15 ή «Εξολοθρευτής 3» ως πρωτότυπο στο πλαίσιο μίας νέας γκάμας τεθωρακισμένων οχημάτων που θέλει να αναπτύξει η ρωσική αμυντική βιομηχανία.

terminator 13