Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η οικονομική διαφθορά οδήγισε κι άλλον Ρώσο πολιτικό στη φυλακή



Στην Ρωσία συνελήφθη ο πρώην υπουργός Βίκτορ Ισάγεφ, ως ύποπτος για υπεξαίρεση χρηματικών ποσών από την πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft.

Πρόκειται για τον δεύτερο πρώην υπουργό που συλλαμβάνεται μέσα σε μία εβδομάδα στη Ρωσία με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων, σύμφωνα με όσα σήλωσε σήμερα, Πέμπτη η εκπρόσωπος της εθνικής Ανακριτικής Επιτροπής, Σβετλάνα Πετρένκο.

Ο Ισάγεφ, πρώην υπουργός και αξιωματούχος ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας, είναι ο δεύτερος πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μενβέντεφ, που χρησιμοποιούσε τα χρηματικά ποσά για υπερτιμολογημένη μίσθωση κτιριακών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Χαμπάροφσκ της ρωσικής Άπω Ανατολής.

Το ποινικό αδίκημα τελέστηκε στο διάστημα μεταξύ του 2014 και του 2017, όταν ο Ισάγεφ ήταν αντιπρόεδρος της Rosneft.

  


Ρωσία: Μίζες σε ρούβλια…

Ο Ισάγεφ είχε διατελέσει υπουργός ανάπτυξης της ρωσικής Άπω Ανατολής στο διάστημα 2012-2013 ενώ προηγουμένως ήταν απεσταλμένος του Κρεμλίνου στην ρωσική Άπω Ανατολή. Υπήρξε επίσης κυβερνήτης της περιοχής Χαμπάροφσκ στο διάστημα 1991-2009.

Ο άλλος πρώην υπουργός που συνελήφθη είναι ο Μιχαήλ Αμπίζοφ. Υπήρξε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μενβέντεφ, και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης του, αρμόδιος για το αναπτυξιακό πρόγραμμα “ανοιχτή κυβέρνηση”.

Συνελήφθη την Τρίτη (26.3.2019) με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης μεγάλων χρηματικών ποσών και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, με βάση τις οποίες ενδέχεται να καταδικαστεί σε 20ετή κάθειρξη.