Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Η Μόσχα ζητά από τη Βαρσοβία να εντοπίσει υπαίτιους για την βεβήλωση του μνημείου του Κόκκινου Στρατού στην πολωνέζικη πρωτεύουσα



Η Μόσχα ζητά από τη Βαρσοβία να εντοπίσει υπαίτιους για την βεβήλωση ου μνημείου του Κόκκινου Στρατού στην πολωνέζικη πρωτεύουσα. Τη δήλωση αυτή έκαναν στο ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναφέρει το πρακτορείο TASS.

 

"Είμαστε βαθιά αγανακτισμένοι με την πράξη βεβήλωσης που έγινε στις 11 Νοεμβρίου στο Μνημείο του Κόκκινου Στρατού στο πάρκο Σκαρισέβσκι της Βαρσοβίας. Η βεβήλωση του μνημείου έγινε με φόντο τους εορτασμούς της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Πολωνίας», λέγεται στο σχολιασμό. «Για το λόγο αυτό θα θέλαμε πάλι να υπενθυμίσομε ότι η Πολωνία δε θα μπορούσε να εορτάσει την επέτειο της ανεξαρτησίας της, αν δεν υπήρχε άθλος των σχεδόν 600 χιλιάδων σοβιετικών στρατιωτών και αξιωματικών που θυσίασαν τις ζωές τους για την απελευθέρωση αυτής της χώρας από τους Γερμανούς κατακτητές ".

 

"Όποιο πολιτικό χρώμα και να είχαν αλήτες – βεβηλωτές, αυτό το γεγονός σε καμία περίπτωση δεν δικαιώνει τις αρχές της Πολωνίας οι οποίες δεν εκπληρώνουν και, όπως φαίνεται, δεν θέλουν αν εκπληρώνουν τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις τους για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της συντήρησης ρωσικών στρατιωτικών τάφων και μνημείων, όπως αναγράφεται στη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Πολωνίας περί ταφών και τόπων ταφής θυμάτων πολέμων και καταδιώξεων από τις 22 Φεβρουαρίου του 1994", τόνισαν στο ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

 

"Ζητούμε να ληφθούν εξαντλητικά μέτρα για εντοπισμό και τιμωρία ενόχων, για αποκατάσταση της προηγούμενης μορφής του μνημείου, για πρόληψη της επανάληψης αυτών των ενεργειών στο μέλλον ", τόνισαν στο Υπουργείο.

 

Όπως είπε ο Έζι Τιτς, ιδρυτής και επικεφαλής του οργανισμού "Κουρσκ" ο οποίος με δική ου πρωτοβουλία ασχολείται με την αποκατάσταση μνημείων στη Δημοκρατία τα οποία είναι αφιερωμένα σε σοβιετικούς στρατιώτες, περίπου ένα τρίτο από μνημεία που τοποθετήθηκαν στην Πολωνία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προς μνήμη των κατορθωμάτων του Κόκκινου Στρατού, ήδη έχουν εξαφανιστεί ή καταστρέφονται σιγά-σιγά.

 

"Το υπάρχον μητρώο μνημείων δεν αντιστοιχεί στον πραγματικό αριθμό τους. Νομίζω ότι πλέον δεν υπάρχει περίπου ένα τρίτο από μνημεία αυτά. Σταδιακά καταστρέφονται, κατεδαφίζονται και εξαφανίζονται. Η κατάσταση φτάνει στο παράλογο επίπεδο, όταν οι αρχές εξηγούν την κατεδάφιση του μνημείου με την άσχημη τεχνική του κατάσταση, αν και οι ίδιες πρέπει να το προσέχουν", είπε