Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Φοβερή ανάλυση: «Η πρώτη κρίση του 2018 στον πλανήτη θα γίνει στην Κύπρο και μόνο η Μόσχα μπορεί να την σταματήσει»!



«Η πρώτη κρίση του 2018 στον πλανήτη θα γίνει στην Κύπρο και μόνο η Μόσχα μπορεί να την σταματήσει» γράφει ο αναλυτής του almonitor.com Metin Gurcan.

«Η ανατολική Μεσόγειος αναμένεται να γίνει μάρτυρας της πρώτης σύγκρουσης του 2018, καθώς οι εξελίξεις στο τέλος του 2017 σηματοδοτούν επιδέινωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ελληνοκυπριακό-Ελληνικό-Ισραηίνό-Αιγυπτιακό μπλοκ. Διεκδικήσεις περιοχών πάνω σε προσφάτως ανακαλυφθέντες πόρους υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, είναι ο λόγος» σημειώνει ο Metin Gurkan.

Όμως ξεκαθαρίζει ότι το γεωπολιτικό αυτό «κουβάρι» δεν μπορεί πλέον να το λύσει η Ουάσιγκτον αλλά «τό νέο αστέρι της Μέσης Ανατολής η Μόσχα» η οποία βεβαίως έχει βγει πολύ δυνατή από την νίκη της στην Συρία όπου όχι μόνο επιβλήθηκε των ισλαμιστών που εξοπλίστηκαν από τις ΗΠΑ για να ανατραπεί ο Μ.Άσαντ αλλά κατάφερε και να ακυρώσει όλα τα σχέδια των Αμερικανών.

Αυτά συνίστανται στη μεταφορά του καταριανού φυσικού αερίου διαμέσου αγωγού που θα περνούσε από το Χαλέπι, προς την Ευρώπη με τελικό σκοπό τον εξοβελισμό των Ρώσων από την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά σε μια προσπάθεια πτωχοποίησης της Ρωσίας, κάτι που δεν επετεύχθη με τις οικονομικές κυρώσεις, λόγο του ότι η ευρασιατική υπερδύναμη διαθέτει αυτάρκεια τροφής, ενέργειας, πόρων, ορυκτού πλούτου, πρώτων υλών, στρατιωτικής τεχνολογίας και επιστημονικού δυναμικού.

«Μέχρι πριν λίγα χρόνια, υπήρχε μια ελπίδα αυτοί οι υδρογονάνθρακες να προσφέρουν μια πραγματική ευκαιρία για μια ειορηνική διευθέτηση στο Κυπριακό αλλά αυτές οι ελπίδες εξαφανίστηκαν όταν Τούρκοι και Έλληνες αμφίδρομα επιτάχυναν τις έρευνες και τις γεωτρήσεις(ως Τούρκος κρατάει φιλοτουρκική στάση αν και σαφώς είναι γνωστή η τουρκική επιθετικότητα και παράνοια)

Το 2004 η ΕΕ ανακήρυξε τους Ελληνοκύπριους ως τν μοναδική οντότητα που μπορεί να εκπροσωπήσει το νησί της Κύπρου και τους αποδέχτηκε ως μέλος της Ένωσης. Νιώθωντας ότι έχουν ισχυροποιηθεί και ακολουθώντας την απόφαση αυτή οι Ελληνοκύπριοι διεκδίκησαν το δικαίωμα της εξερεύνησης φυσικών πόρων στην ΑΟΖ της Κύπρου

Η Τουρκία από την άλλη, επιμένει ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να επιβάλλουν νόμους περί εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων για λογαριασμό ολόκληρου του νησιού καθώς η διοίκησή τους δεν αντιπροσωπεύει τους Τουρκοκύπριους. Υπάρχει επίσης το ζήτημα του διαχωρισμού των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου άλλο ένα σημείο έντασης.

Η Άγκυρα ήδη έχει αντιδράσει στις προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων για εξόρυξη φυσικού αερίου από ον Ιούλιο. Το τουρκικό Ναυτικό έστειλε μια φρεγάτα στην Ανατολική Μεσόγειο για να παρακολουθήσει το πλοίο-γεωτρύπανο που πιστεύεται ότι έχει ξεκινήσει την έρευνα πετρελαίου και αερίου παρά τις τουρκικές αντιρήσεις

Στις 20 Νοεμβρίου, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fattah al-Sisi συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση στη Λευκωσία για να συζητήσει για τους πόρους υδρογονανθράκων της περιοχής. Εκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου, συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο οικοδεσπότης, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης δεν έχει καμία ισχύ.

Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, το Saipem 12000 πραγματοποίησε εργασίες έρευνας και γεώτρησης για λογαριααμό των εταιρειών TOTAL και ENI στην περιοχή Calypso μεταξύ της 1ης Μαρτίου και της 26ης Δεκεμβρίου, όπως είχε αποφασισθεί κατά την τριμερή σύνοδο κορυφής.

Επιπλέον, η Ιταλία, η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι και το Ισραήλ είχαν ήδη συμφωνήσει για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα «τρέφεται»  από προσφάτως ανακαλυφθέντα πεδία.

Το έργο ονομάζεται “East-Med”  και θα κοστίσει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένας αγωγός μήκους άνω των 2.000 χιλιομέτρων (1.243 μιλίων) που θα διοχετεύει υδρογονάνθρακες Ελλάδα και Ιταλία.

Ο East-Med είναι μια προσπάθεια δημιουργίας περιφερειακής συμμαχίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Ελλάδας για να αντιμετωπιστεί η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα υπέγραψαν και ξεχωριστή συμφωνία με το Ισραήλ για τη διοχέτευση αποθεμάτων φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Μεσογείου μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού.

Η συμμετοχή της Ιταλίας σε αυτό το έργο ήταν αναμενόμενη, καθώς η Ιταλία έχει ήδη πραγματοποιήσει έρευνες στη Μεσόγειο για λογαριασμό των Ελλήνων.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τη λεκάνη Leviathan του Ισραήλ και το 12ο οικόπεδο της Ελλάδας – που ονομάζεται επίσης Αφροδίτη – στην Κρήτη και στη συνέχεια στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Στις 5 Δεκεμβρίου, οι υπουργοί ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ και ο ιταλός πρεσβευτής στην ελληνοκυπριακή πλευρά υπέγραψαν συμφωνία στη Λευκωσία για την κατασκευή του αγωγού . Η συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΕ στην τελετή έδειξε την υποστήριξη των Βρυξελλών για το έργο.

Το 2017, οι Ελληνοκύπριοι, το Ισραήλ και η Ελλάδα διεξήγαγαν τρεις κοινές ασκήσεις τον Μάρτιο, τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο. Στις αρχές Νοεμβρίου του 2017, η Ελλάδα και η Αίγυπτος πραγματοποίησαν την πρώτη τους ναυτική άσκηση για πρώτη φορά σε αρκετό διάστημα.

Σε απάντηση, η Άγκυρα ξεκίνησε τις δικές της κινήσεις και εξέδωσε navtex για να δεσμεύσει μια περιοχή για στρατιωτικές ασκήσεις. Η περιοχή καλύπτει το αμφισβητούμενο έκτο, έβδομο, όγδοο και ένατο μπλοκ που οι Ελληνοκύπριοι είχαν δηλώσει ως ΑΟΖ τους. Η ανακοίνωση της Άγκυρας ήρθε σε μια εποχή που το Saipem 12000 έφτανε στη Μεσόγειο.

Το τουρκικό Ναυτικό ακόμα διατηρεί κάποιες δυνάμεις μετά την άσκηση , η οποία διεξήχθη στις 7-16 Νοεμβρίου.

Οι φρεγάτες TCG Gediz και TCG Barbaros του τουρκικού Ναυτικού και τα πλοία TCG Kalkan, TCG Mizrak, TCG Bora και TCG Meltem και τέσσερα υποβρύχια βρίσκονται ακόμα στο έκτο μπλοκ.

Το 2018, η Τουρκία θα έχει το πρώτο ολοκαίνουργιο γεωτρύπανο, το Deepsea Metro II. Το πλοίο έφυγε από το λιμάνι Hoylandsbygda της Νορβηγίας πριν από περίπου δύο εβδομάδες και αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία στις 31 Δεκεμβρίου.

Εάν το Deepsea Metro II πρόκειται να συνοδευθεί από τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, τότε η περιοχή θα «θερμανθεί» απότομα. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Λευκωσίας ανακοίνωσε επίσης ότι οι εργασίες γεώτρησης στην ΑΟΖ της θα ξεκινήσουν την 30η Δεκεμβρίου και ότι το Saipem 12000 θα συμμετάσχει στις επιχειρήσεις.

Μένει να φανεί αν τα Deepsea Metro II ,το Saipem 12000 και οι ναυτικοί στόλοι που θα τα συνοδεύουν έρθουν σε σύγκρουση πάνω από το έκτο μπλοκ.»