Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

“Σοφοί ανόητοι” το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρα Αφήγησης 2018



«Εκδηλώσεις στο Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς»

Το 2010 για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών»γιόρτασε την «Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης» στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στην Αθήνα. Από τότε, κάθε χρόνο, αυτή η μέρα είναι μία ακόμα αφορμή για να πούμε ιστορίες, για να γιορτάσουμε την προφορικότητα, να μοιραστούμε μνήμες και να τις παραδώσουμε ο ένας στον άλλον ώστε να συνεχίσουν την αέναη πορεία τους μέσα στον χρόνο.

Φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης είναι «Σοφοί ανόητοι» και θα την γιορτάσουμε στο «Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς».

Το κουβάρι των ιστοριών ξεκινάει να ξετυλίγεται το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 από τέσσερις αφηγητές που θα μας ταξιδέψουν σε τόπους μακρινούς και θα μας προσφέρουν τέσσερα διαφορετικά αρώματα τσαγιού. Ο Γιώργος Ευγενικός, η Σμαράγδα Αποστολάτου, η Ελενίτσα Γεωργίου και η Βιργινία Κοκκίνου αφηγούνται ιστορίες για να γελάσεις, να πιστέψεις, να μην φοβηθείς, να αγαπήσεις, να ταξιδέψεις Ελλάδα, Ισπανία, Σαχάρα, Ιαπωνία, Κίνα, Ισραήλ και να γίνεις επιτέλους ο Σοφός ή ο Τρελός.

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2018 το κουβάρι της γιορτής θα ξεδιπλωθεί λίγο ακόμα στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Μαρίας Νικολαΐδου με ήρωες σοφούς ή ανόητους, ανάλογα το πώς τους βλέπουν τα μάτια και η καρδιά μας. Ήρωες των παραμυθιών που βρίσκονται δίπλα μας κι άλλες φορές τους διακρίνουμε κι άλλες πάλι όχι.

Θα συνεχίσουμε με προβολή βίντεο από όλο τον κόσμο για την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης. Αφηγητές από Καναδά, Ινδία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Σουηδία, Νορβηγία, Αυστραλία, Τζαμάικα, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία και Σουδάν, παρουσιάζουν την δική τους Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης.

Το κουβάρι, στη συνέχεια, θα ξετυλίξουν οι αφηγητές Μαρία Βραχιονίδου, Γιώργος Ευγενικός, Αναστασία Κατσάπη, Καλλιόπη Λιαδή, Ζωή Μώρου, Αγγελική Νιάρχου, Βιολέτα Σολιδάκη και Αργυρώ Σχιζογιάννη. Θα μας αφηγηθούν ιστορίες και θα μάθουμε τι γίνεται όταν ένας βασιλιάς βάζει τρία ερωτήματα και ένας νεκροθάφτης δουλεύει πολύ. Ένας σπανός βάζει στοιχήματα και τρεις νέοι θυμώνουν. Μία γυναίκα μαζεύει σπόρους σουσαμιού και ένας κάκτος φυτρώνει στη μέση της ερήμου.

Το κουβάρι των ιστοριών δεν ξεδιπλώθηκε ακόμα όλο…

Θα ακούσουμε ιστορίες για τρελούς που πίστευαν τον εαυτό τους για σοφό, για τον κόσμο που έχει παραξενιές αλλά και για το γιατρικό που ανακουφίζει τον πόνο. Θα γλυκαθούμε με χαλβά σιμιγδαλένιο και θα ακούσουμε ιστορίες του Ναστραντίν Χότζα, του λαϊκού φιλόσοφου που έχει μείνει στη μνήμη και την παράδοση της Ανατολής για τις ευτράπελες ιστορίες και τα ανέκδοτά του.

Συμμετέχουν οι εκπαιδευόμενοι αφηγητές: Αγγελική Αγαλιανού, Γιώτα Θεμιστοκλέους, Βαΐα Κατσαβού, Γιαννούλη Βασιλική, Θεοδωρίδου Αννα, Καλαντζίδου Κατερίνα, Κάππα Ευαγγελία, Μάντουκα Ελενη, Μπακάλη Δήμητρα, Μπελεβώνη Καλλιρρόη, Μπουραντάνη Ελεάννα, Ποτουρίδου Ερμιόνη.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

«Το Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς»
Ιωσήφ των Ρογών 11, Ακρόπολη, Αθήνα ΤΚ 117 43
ΤΗΛ: 210 4313332, FAX: 210 4313322
E-mail: [email protected]  Web site: www.e-mythos.eu