Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Το ορατόριο για την Παναγία που καθήλωσε 5000 κόσμου (Βίντεο)



Παρακολουθείστε το ρεπορτάζ για το σύγχρονο ορατόριο για την Παναγία που καθήλωσε 5000 κόσμου.

 

 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργήθηκε ένα έργο αφιερωμένο στην Παναγία και ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για να υμνήσει την Μητέρα του κόσμου μέσα από μια καλλιτεχνική ματιά. Το τρίπτυχο εικόνας, μουσικής και θεατρικών δρώμενων καθήλωσε τον κόσμο που για 2 ολόκληρες ώρες ζούσε με ένταση την κάθε στιγμή από το Ορατόριο του Γιώργου Θεοφάνους ,στη σκηνή του Μεγάρου.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το Ορατόριο για την Παναγία με τίτλο : Παναγία η Μητέρα του Φωτός, το οποίο για δύο μέρες ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής στην Αίθουσα Τριάντη με παράλληλη αναμετάδοση στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Το Ορατόριο ήταν ένας ύμνος για την Παναγία και την διαδρομή της από την στιγμή που ο Ιωακείμ και η Άννα, οι γονείς την έφεραν στην ζωή ως τη στιγμή που κοιμήθηκε . Στο δεύτερο μέρος της παράστασης προβλήθηκαν σκηνές και από το περιβόλι της Παναγίας ενώ ο κόσμος ξέσπασε σε δάκρια στη θέα της Τιμίας Ζώνης Της Παναγίας και των επτά θαυματουργών εικόνων της Παναγίας που βρίσκονται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, οι οποίες προβλήθηκαν στην οθόνη της αίθουσας κατά τη διάρκεια του Ορατορίου.
Στιγμιότυπα από τους σταθμούς της ζωής της μέσα από μία καλλιτεχνική ματιά μεταφέρθηκαν στην σκηνή του Μεγάρου Μουσικής συνοδευόμενα από ποίηση και ύμνους που έγραψαν μεγάλες Αγιορείτικες Μορφές όπως ο Γέρων Ιωσήφ Ησυχαστής, ο Γέρων Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός, ο Γέρων Μωυσής ο Αγιορείτης,  υμνογράφων όπως ο Ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης, ο Γέροντας Θεόκλητος Διονυσιάτης, Αγίων όπως ο άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος αλλά και ποιητών όπως ο Κώστας Βάρναλης, ο Κωνσταντίνος Καβάφης κλπ

Στο σύγχρονο Ορατόριο του Γιώργου Θεοφάνους, συμμετείχαν η συμφωνική Ορχήστρα, η Λαική παραδοσϊακή ορχήστρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών: Κανών, η ελληνική Βυζαντινή χορωδία, το Μουσικό σχολείο Ιλίου, η Μικτή Επτάχορδη Λύρα Αγίου Ευθυμίου Κεραρσινίου, η παιδική και νεανική χορωδία Διονύσου.

Η σκηνοθεσία και τα κείμενα ήταν της Δέσποινας Γκάτσιου και τη μελοποίηση έκανε ο Γιώργος Θεοφάνους ο οποίος είχε και τη διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας. Τραγούδησαν ο Μανόλης Μητσιάς, η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Πέτρος Γαιτάνος, η Δέσποινα Ολυμπίου, ο βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης και η Μεσόφωνος Ινές Ζήκου. Συμμετείχε η Λυδία Σέρβου. Κίνηση και χορογραφία ο Πέτρος Γαλιάς και σκηνική,ενδυματολογική επιμέλεια η Άση Δημητρολοπούλου. 

Την παράσταση διοργάνωσε το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και έχει ως σκοπό την έρευνα, διάσωση και προβολή των πνευματικών και πολιτιστικών μας παραδόσεων και η «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Πηγή κειμένου: