Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Ο σκηνοθέτης του Τιτανικού θέλει να φέρει τους θησαυρούς του τραγικού ναυαγίου στα μουσεία



Ο σκηνοθέτης της ταινίας "Τιτανικός" του 1997 με πρωταγωνιστές τους Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και Κέιτ Γουίνσλετ, Τζέιμς Κάμερον συμμαχεί με τα βρετανικά μουσεία που διεκδικούν 5.500 μικρούς και μεγάλους θησαυρούς από το ναυάγιο που δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του.

Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και κινηματογραφικός παραγωγός Κάμερον και ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο ωκεανολόγος που εντόπισε το ναυάγιο του Τιτανικού στηρίζουν την προσπάθεια βρετανικών μουσείων να αποκτήσουν τη συλλογή από το βυθισμένο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο.

Στόχος της εκστρατείας που ανακοινώθηκε την Τρίτη είναι η συγκέντρωση 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά των εκθεμάτων από μια ιδιωτική αμερικανική εταιρεία που τα περισυνέλεξε από το ναυάγιο.

Ο σκηνοθέτης του "Τιτανικού" δήλωσε ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι η συλλογή θα κατακερματιστεί και θα πωληθεί ιδιωτικά, επειδή η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

Στα αντικείμενα της συλλογής περιλαμβάνεται ένα τμήμα του κύτους του πλοίου και ένας χάλκινος διάκοσμος από τη μεγάλη σκάλα. Ανασύρθηκαν από το ναυάγιο κατά τη διάρκεια επτά αποστολών εξερεύνησης βαθιάς θάλασσας μεταξύ 1987 και 2004.

Την προσφορά για την απόκτηση των αντικειμένων καταθέτουν τα Βασιλικά Μουσεία Γκρίνουιτς, τα Εθνικά Μουσεία Βόρειας Ιρλανδίας, το ίδρυμα Titanic Foundation Limited και το Ναυτικό Μουσείο Titanic στο Μπέλφαστ.

Η Εθνική Γεωγραφική Εταιρεία των ΗΠΑ θα διαθέσει 500.000 δολ. για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του project.

Οι Τζέιμς Κάμερον και Ρόμπερτ Μπάλαρντ είναι επίτιμα μέλη της National Geographic Society - Εθνικής Γεωγραφικής Εταιρείας των ΗΠΑ.