Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ θα υποδυθεί τον σχεδιαστή μόδας Halston



Ο ηθοποιός Γιούαν ΜακΓκρέγκορ θα πρωταγωνιστήσει και θα είναι υπεύθυνος παραγωγής τηλεοπτικής σειράς βασισμένης στη ζωή του θρυλικού Αμερικανού σχεδιαστή μόδας Halston, σε σενάριο του Σαρ Ουάιτ και σκηνοθεσία του Νταν Μίναχανε (American Crime Story).

Η σειρά με τίτλο «Simply Halston» της Legendary Television δεν έχει ακόμη συνδεθεί με ένα τηλεοπτικό δίκτυο, ούτε έχει ανακοινωθεί η πιθανή ημερομηνία προβολής της.

Διάσημος για τα εφαρμοστά φορέματα και τα ατέλειωτα πάρτι στα οποία συμμετείχε, ο Halston ήταν η επιλογή και ο έμπιστος των πιο καλοντυμένων γυναικών της δεκαετίας του 1970. Τακτικός θαμώνας του Studio 54, σπάνια εμφανιζόταν χωρίς τη Λίζα Μινέλι ή τη Μπιάνκα Τζάκερ και έγινε ένας από τους πρωταγωνιστές της άσωτης, αλλά minimal πολυτέλειας της ντίσκο σκηνής της δεκαετίας του 1970.

Ο Αμερικανός Roy Halston Frowick, γνωστός ως Halston, γεννήθηκε στο Ντε Μόιν της Αϊόβα στις 23 Απριλίου 1932 και ξεκίνησε την καριέρα του στον χώρο της μόδας σχεδιάζοντας καπέλα στο Σικάγο.

Σχεδίασε το καπέλο pillbox που φορούσε η Τζάκι Κένεντι στην τελετή ορκωμοσίας του συζύγου της Τζον Κένεντι το 1960.

Ήταν τα φορέματά του, όμως, που τον έκαναν διάσημο. Ήταν σέξι και κομψά ιδανικά για νυχτερινές εξόδους σε ντίσκο. Στις δημιουργίες του περιλαμβάνονταν φορέματα-πουκάμισα, κεντημένα καφτάνια και πουλόβερ.

Το 1966 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και άνοιξε την πρώτη του μπουτίκ στο πολυκατάστημα Bergdorf. Χρειάστηκαν λίγα μόνο χρόνια για να γίνει το brand Halston μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις της αμερικανικής μόδας.

Tο 1973 o Halston ήταν ένας από τους πέντε σχεδιαστές που εκπροσώπησαν την Αμερική στο ιστορικό fashion show «Μάχη των Βερσαλλιών» που πραγματοποιήθηκε στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για την αποκατάστασή του.

Οι πέντε Αμερικανοί σχεδιαστές μόδας έδειξαν τις συλλογές τους, όπως επίσης και πέντε Γάλλοι συνάδελφοί τους.

«Αυτό που κάναμε, ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στον κλάδο, ήταν να χαλαρώσουμε τη μόδα και να δημιουργήσουμε μια αμερικανική οπτική που δεν υπήρχε σε αυτό το επίπεδο πριν» δήλωσε ο σχεδιαστής στο Vogue το 1980.

Η επιρροή του ξεπέρασε το ύφος της μόδας και αναμόρφωσε την επιχειρηματική δραστηριότητα του κλάδου. Μέσα από μια συμφωνία με την JC Penney, δημιούργησε σχέδια που μπορούσαν να αποκτήσουν γυναίκες διαφορετικών εισοδημάτων. Επίσης άσκησε επιρροή στον σχεδιασμό στολών, αλλάζοντας όλη την αισθητική στις στολές του προσωπικού της αεροπορικής εταιρείας, Braniff International Airways.

Ο Halston πέθανε το 1990 σε ηλικία 57 ετών από επιπλοκές του AIDS.