Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Μίκης Θεοδωράκης: Ρίγη συγκίνησης στο Καλλιμάρμαρο για τον μεγάλο συνθέτη



Μια ιστορική βραδιά έζησαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο για να απολαύσουν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και να τιμήσουν τον μεγάλο έλληνα συνθέτη.

 

Χιλιάδες φίλοι του Μίκη κατέκλυσαν από πολύ νωρίς το Στάδιο γεμάτοι αγάπη για τις μελωδίες που σημάδεψαν την Ελλάδα και μας συντροφεύουν εδώ και δεκαετίες.

Αν και η παρουσία του ίδιου του συνθέτη δεν είχε επιβεβαιωθεί και υπήρχαν φόβοι ότι εξαιτίας της επιβαρυμένης υγείας του δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στο Καλλιμάρμαρο, εκείνος απέδειξε ακόμη μια φορά ότι η αγάπη του κόσμου του δίνει δύναμη να αντέχει τα προβλήματα. Έτσι στις 9 ακριβώς, την ώρα που θα ξεκινούσε η συναυλία, έφτασε στο Στάδιο και ένα παρατεταμένο χειροκρότημα που κράτησε αρκετά λεπτά συνόδεψε την είσοδό του.

«Ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θεωρώ τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο σαν ένα ακόμα αφιέρωμα προς εμένα αλλά σαν ένα προσκλητήριο σε ό,τι πίστεψα περισσότερο στη ζωή μου: Στην ενότητα των Ελλήνων. Απορώ ειλικρινά, πώς υπάρχουν ακόμα Έλληνες που δεν έχουν κατανοήσει, ότι στις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας μας οι Έλληνες ήταν ενωμένοι. Όπως και ότι ο εθνικός διχασμός ήταν υπαίτιος για όλα τα δεινά που έζησε ο Λαός μας. Κι αυτό δεν είναι άποψη ενός ρομαντικού καλλιτέχνη αλλά η καθαρή ιστορική αλήθεια» είχε πει ο ίδιος πριν από την μεγάλη συναυλία και αυτό το μήνυμα ήθελαν όλοι να υπερασπιστούν και χθες.

Η ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη στη σκηνή έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, όπως και οι 25 ερμηνευτές που ερμήνευσαν μεγάλες επιτυχίες από όλο το ρεπερτόριο του συνθέτη δεν έπαψαν στιγμή να χειροκροτούνται από το κοινό.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης παρουσίασαν την συγκινητική βραδιά που κάτω από τον τίλο «Είσαι Έλληνας, αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις ξανά» ένωσε χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι τραγούδησαν με μια φωνή στίχους ποιητών και σπουδαίων στιχουργών που έγιναν σύμβολο αντίστασης και αγώνα.

Στη συναυλία παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η πρέσβειρα Kαλής Θελήσεως της UNESCO και πρόεδρος της «Ελπίδας» Μαριάννα Βαρδινογιάννη, καθώς και εκπρόσωποι του πολιτικού, δικαστικού, πνευματικού, αθλητικού και καλλιτεχνικού κόσμου. Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στο Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο.