Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μάικλ Τζάκσον: Δέκα χρόνια από το θάνατο του "Βασιλιά της Ποπ"



Τη δέκατη επέτειο από το θάνατο του Μάικλ Τζάκσον τιμούν οι θαυμαστές του από όλο τον κόσμο. Όμως, σχεδόν δέκα χρόνια μετά τον ξαφνικό του θάνατο, η φήμη του έχει πληγωθεί βαθύτατα μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση του ντοκιμαντέρ στο οποίο δύο άνδρες τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση, όταν ήταν παιδιά.

Ο Τζάκσον από παιδί ήταν σταρ και γρήγορα έγινε ο «Βασιλιάς της Ποπ», καταφέρνοντας να πρωτοπορήσει με τα τραγούδια και τα βίντεο κλιπ του. Η μουσική ιδιοφυία του όμως, επισκιάστηκε πολλές φορές από τον τρόπο ζωής του και τα σεξουαλικά σκάνδαλα, στα οποία ουκ ολίγες φορές ενεπλάκη το όνομά του.

Πέθανε στις 25 Ιουνίου 2009 και είχε αθωωθεί σε δίκη που είχε ξεκινήσει το 2005, στην Καλιφόρνια, όταν κατηγορήθηκε ότι είχε κακοποιήσει ένα 13χρονο αγόρι στη “Neverland”, το ράντσο του. Το 1994 είχε καταφέρει νομική συναίνεση με την οικογένεια άλλου 13χρονου, μετά από μήνυση που του είχε γίνει για σεξουαλική κακοποίηση.

Η οικογένειά του, από την άλλη, κάνει λόγο για έναν γενναιόδωρο άνθρωπο, που είχε δώσει εκατομμύρια σε φιλανθρωπίες, που του άρεσε να περνά ωραία και που ήθελε να ενώσει τους ανθρώπους μέσα από τη μουσική του.

Πέθανε σε ηλικία 50 ετών από καρδιακή προσβολή σε βίλα που νοίκιαζε στο Λος Άντζελες κι ενώ έκανε πρόβες για σειρά εμφανίσεων στο Λονδίνο, που στόχευαν στην αναβίωση της καριέρας του, η οποία είχε κλυδωνιστεί από τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση.

Ο προσωπικός γιατρός του, Κόνραντ Μάρεϊ, την περίοδο του θανάτου του, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια για ανθρωποκτονία από αμέλεια, από δικαστήριο του Λος Άντζελες δύο χρόνια αργότερα, το 2011.

Ο «Βασιλιάς της Ποπ» είχε «απογειωθεί» με τραγούδια όπως το «Thriller» και το «Billie Jean», ενώ είχε καθιερώσει το προσωπικό του στυλ στην εμφάνιση και τις χορευτικές κινήσεις του, τις οποίες αντέγραψαν οι θαυμαστές του από όλο τον κόσμο.

Τα ρεκόρ του στις πωλήσεις δίσκων, που θεωρείται ότι είναι γύρω στα 750 εκατομμύρια, μαζί με τα 13 βραβεία Grammy που έχει κερδίσει τον κάνουν έναν από τους πιο πετυχημένους καλλιτέχνες όλων των εποχών.

Η θεωρία του ίδιου όμως, ότι «είμαι Πήτερ Παν στην καρδιά μου», η προτίμησή του στο να κάνει παρέα με παιδιά, η φωνή του, η σειρά πλαστικών επεμβάσεων που του άλλαξαν το χρώμα και επίσης δέχθηκαν κριτικές, του απόδωσαν το παρατσούκλι «Wacko Jacko».

Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1958 στην Ιντιάνα κι ήταν το έβδομο από τα εννέα παιδιά της οικογένειας Τζάκσον. Τα πέντε από αυτά έκαναν το γνωστό συγκρότημα «Jackson 5», όταν το Μάικλ ήταν 6 και κέρδισαν το πρώτο βραβείο καλύτερης νέας μπάντας.

Το πρώτο του σόλο άλμπουμ ήταν το 1972 και δέκα χρόνια αργότερα, το 1982 κυκλοφόρησε το «Thriller», που έγινε ο πιο επιτυχημένος δίσκος του, αφού πούλησε 21 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ και 27 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Τον επόμενο χρόνο, το 1983 αποκάλυψε την «υπογραφή» του στις χορευτικές κινήσεις, το χαρακτηριστικό «moonwalk», ενώ έπαιζε το «Billie Jean» σε εκπομπή του NBC.

Το 1994 παντρεύτηκε την μοναχοκόρη του Έλβις Πρίσλεϊ, τη Λίζα Μαρί, όμως ο γάμος του τελείωσε το 1996. Τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε την Ντέμπι Ρόου κι έκαναν δύο παιδιά, προτού χωρίσουν το 1999. Το ζευγάρι δεν έζησε ποτέ μαζί.

Τα τρία παιδιά του Τζάκσον, ονομάστηκαν Pince Michael I, Paris Michael και Prince Michael II. Το μικρότερο το είχε κρεμάσει από το μπαλκόνι ξενοδοχείου, ενώπιον πλήθους κόσμου, κάτι που είχε κατακριθεί ευρέως.