Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Lucy Wills: 131 χρόνια από τη γέννηση της πρωτοπόρου της αιματολογίας



Στην πρωτοπόρο της αιματολογίας Lucy Wills (Λούσι Ουίλς) αφιερώνει η Google το σημερινό της (10 Μαΐου) doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 131 χρόνων από τη γέννησή της.

Με το ερευνητικό της έργο, κυρίως κατά τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, η Βρετανίδα επιστήμονας συνέβαλε στην ανάλυση της προγεννητικής αναιμίας. 

Γεννημένη στις 10 Μαΐου 1888 στο Μπέρμιγχαμ από γονείς με έντονο ενδιαφέρον για την επιστήμη, η Wills κατά τις σπουδές της στο Newnham College του Cambridge επηρεάστηκε έντονα από τον βοτανολόγο Albert Charles Seward, αλλά και από τον βιολόγο Herbert Henry Thomas .

Μετά τον θάνατο του πατέρα της και της αδερφής της, ταξίδεψε με τη μητέρα της στη Σρι Λάνκα και ακολούθως με τον αδερφό της στη Νότια Αφρική, για να επιστρέψει στην Αγγλία με τη βοτανολόγο Margot Hume.

Στο Λονδίνο, η Wills ξεκίνησε τις σπουδές της στην ιατρική και λίγα χρόνια αργότερα, το 1928, ξεκίνησε το σημαντικό της ερευνητικό έργο στην Ινδία για την αναιμία κατά την κύηση.

Εκεί παρατήρησε μια προφανή συσχέτιση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών γυναικών της Βομβάης και της πιθανότητας να είναι ευάλωτες στην αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η Lucy Wills διεξήγαγε κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με αναιμία κατά την εγκυμοσύνη και έδειξε πειραματικά ότι αυτός ο τύπος αναιμίας θα μπορούσε να προληφθεί και να θεραπευθεί με εκχυλίσματα ζύμης.